Blog Bagalio

RECENZE: Vaude Centauri 65+10 M/L

Autor 4.7.2016 Testujeme

Tenhle batoh se mnou zvládl cestování vlakem i autobusem, dokonce se proletěl i letadlem s náloží jihokavkazských koňaků. Všechno v pohodě zvládnul a já se těším na další cesty, které spolu zažijeme. Do krosny Vaude Centauri 65 + 10 M/L se vejde vše potřebné, a to klidně na měsíc nevyzpytatelného cestování. A když se dokážete sbalit na měsíc, je to už skoro jako na celý rok!

Skvělá krosna na všechna vaše dobrodružství

VýhodyNevýhody
+ nastavitelný a pohodlný zádový systém- málo menších kapes
+ snadné balení ze přední strany- velký objem vám dovolí až příliš velký náklad
+ příjemný design a kvalitní zpracování
+ nízká hmotnost
+ robustní a snadno ovladatelné přezky
+ pláštěnka na batoh s reflexními prvky
+ odnímatelný hrudní i bederní popruh
+ spousta stahovacích popruhů

Už je to nějaká doba, co jsem si tento batoh pořídila. Dnes se již vyrábí v jiných barevných variantách, ale konstrukce zůstává stejná. Na batohu mě zaujal především jeho čistý design – mezi krosnami nabízenými v našem eshopu se mi tehdy líbila právě tahle nejvíc. Navíc je mi sympatická i filosofie značky Vaude, která se snaží směřovat k ekologicky i sociálně šetrné výrobě.

Vaude Centauri Vaude Centauri Vaude Centauri

Základní ukazatele dobré krosny

Největší výhodou tohoto batohu je jistě jeho nízká váha. Neváží ani tři kilogramy, což je na takto velikou krosnu s propracovaným zádovým systémem jistě působivé. Objem 65 + 10 litrů zajistí, že s sebou můžete vzít vše potřebné. Vaude Centauri se vyrábí ještě ve variantě 75 + 10, ale kolegové mi doporučili pořídit raději menší variantu, abych neměla problém naloženou krosnu unést. A měli pravdu. Jsem schopná batoh zcela naplnit a jistě by se mi to povedlo i s o deset litrů větší variantou. Pro pohodlí mých zad je ale určitě lepší menší objem.

Zádový systém je výškově nastavitelný, ale přesto se Vaude Centauri prodává ve třech různých délkách. Já jsem si vybrala variantu M/L, ale kromě této střední cesty je možné pořídit i batoh uzpůsobený pro ženská či krátká záda nebo batoh o velikosti zad XL pro skutečné dlouhány. Protože jsem vyšší postavy (měřím asi 175 cm), raději jsem zvolila střední variantu a o dámské verzi jsem ani neuvažovala.

Vaude Centauri Vaude Centauri

Také ramenní popruhy jsou nastavitelné, příjemně sedí na zádech, lze je příhodně dotáhnout prostřednictvím popruhů nad rameny. Součástí je samozřejmě také hrudní popruh, který je možné odepnout. Na to však pozor, tato zdánlivá výhoda může být i nevýhodou. Jednou se mi třeba stalo, že se řemínek hrudního popruhu zasekl v úložném prostoru autobusu a po výstupu jsem si batoh odnesla bez něj.

Naštěstí jsem se k řemínku po domluvě s přepravcem opět dostala a nasadila jsem ho bez problémů zpátky. Ale mohou být situace, kdy nebude tak snadné se k němu dostat. Bederní pás sedí příjemně na bocích a jeho dotažení je velmi snadné na obou stranách. I ten je možné odepnout díky suchým zipům z hliníkové konstrukce a sundat ho z batohu.

Vaude Centauri Vaude Centauri Vaude Centauri

Jak to vypadá uvnitř?

Důležitým prvkem, podle nějž jsem krosnu vybírala, bylo rozložení jejího vnitřního prostoru. Chtěla jsem oddělenou spodní kapsu a také možnost přístupu do batohu zepředu zipem, podobně jako tomu bývá u kufrů. Takže když batoh položím na zem, snadno do něj zabalím všechno oblečení. Dokonce se zde nalézají i vnitřní stahovací popruhy, díky nimž zajistíte oblečení i další věci proti pohybu uvnitř krosny. Nafukovací karimatku a spacák, případně boty nebo bundu ukládám do spodní oddělené kapsy.

Nejpoužívanější věci, jako je třeba jídlo, ukládám do batohu seshora pro snadný přístup během přepravy. Uvnitř hlavní komory je na zádech batohu ještě jedna kapsa uzpůsobená na hydrovak, ale perfektně se do ní vejde i notebook, s nímž často cestuji. Tuto kapsu využívám i pro knížky nebo další dokumenty.

Vaude Centauri Vaude Centauri

V horní části můžete batoh stáhnout šňůrkou, ty jsou na horním „komínu“ hned dvě, takže podle naplněnosti batohu lze stáhnout horní nebo spodní šňůrku (případně obě). Ty jsou navíc přichyceny smyčkou na stahovací klipsy s intuitivní možností dotažení i snadného otevírání. Přes toto dotažení vede ještě jeden řemínek ze předu dozadu, který zajistí naložené věci vyčnívající z těla batohu. Přes „komín“ se natahuje víko, jehož poloha je také nastavitelná, a to z obou stran pomocí celkem čtyř popruhů. Ze spodní strany víka je v němčině a angličtině tzv. SOS štítek.

Vaude Centauri Vaude Centauri

Na víku batohu jsou dvě kapsy – jedna skrytá vnitřní pro uložení cestovních dokladů, druhá je vnější a větší a do ní ukládám obvykle peněženku, malý foťák a podobné drobnosti, které potřebuji mít stále při ruce. Telefon nebo klíče lze uložit do dvou kapes na zip umístěných na bederním pásu. Další kapsu na přední vnější straně batohu využívám jen zřídka, a to na uložení drobných věcí, jako třeba papírových kapesníků. Boční kapsy ze strečové látky dobře udrží i PET lahev o objemu 1,5 litru. Ve spodní kapsičce je dostatek místa pro pláštěnku na batoh, ta je stahovací a je opatřena i stahovacími prvky.

Vaude Centauri Vaude Centauri

Čím upoutá z vnějšku?

Stahovací popruhy jsou důležitou součástí každého batohu, zvlášť důležité jsou u batohu větších rozměrů. Vaude Centauri oplývá spoustou stahovacích popruhů i nejrůznějších poutek. Když je batoh prázdný, lze ho skutečně hodně stáhnout, takže nikde nic nepřekáží, a to hodně oceňuji. Batoh se dodává bez gumiček na víku nebo na přední straně batohu, ty ale není problém dokoupit v jakékoliv galanterii a naplést si je podle vlastní potřeby, jako jsem to udělala já. No a na hrudním popruhu je píšťalka!

Vaude Centauri

Celkově skvělý batoh pro cestování

Celkově bych Vaude Centauri 65+10 M/L rozhodně doporučila všem, komu není lhostejné, jak je jejich batoh vyrobený, ale zároveň si potrpí na kvalitě a moderním vzhledu. Díky značnému objemu se vám do batohu vejde nejen dostatek oblečení, ale třeba i spacák, nafukovací karimatka, notebook, spousta jídla, toaletní potřeby atd. Tento batoh se mi tak osvědčil, že jsem se nedávno rozhodla pořídit si jeho menšího příbuzného Vaude Assymetric 42+8, který se mi hodí na kratší putování a je podobně chytře řešený. Už se těším na další cestování, protože teď už mě díky batohům Vaude a jejich bederním popruhům neberou záda ani s životem na zádech 🙂

Vaude Centauri

 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..