Blog Bagalio

Máme maskota!

Autor 7.7.2016 Ze dna batohu

Jako správní outdooroví nadšenci máme rádi přírodu a zvířátka. Proto jsme se rozhodli, že bychom mohli kromě recyklace materiálu, třídění odpadu a nabídky eko výrobků zkusit nasměrovat naši snahu pomoct přírodě i trochu jiným směrem. A tak jsme adoptovali ohroženou pandu červenou, která je od října 2013 jedním z nových obyvatelů Zoo Brno.

Není panda jako panda

Pokud si při zaslechnutí slova panda vybavíte známou pandu velkou, budete možná docela překvapeni, jak moc se od sebe tyto dva druhy liší. V podstatě si nejsou vůbec podobní. To, co je spojuje, je v podstatě jen podobný způsob života. Zatímco panda velká patří mezi velké medvědy, panda červená (Ailurus fulgens) je poněkud menší šelma, jejíž až 60 cm dlouhé tělo je pokryté rudohnědou srstí. Výraznými znaky pandy červené jsou jednak huňatý ocas, který rovněž dorůstá délky až 50 cm, zpola zatažitelné drápky, ale i tzv. „šestý prst“, který je tvořen výrůstkem zápěstní kosti. Ten pandám umožňuje lepší uchopení větví a větší stisk. Hmotnost jedinců se může lišit, ale zpravidla se pohybuje v rozmezí od 3 do 4,5 kg.

Panda červená

panda2

Panda červená žije v himálajských horských lesích jižní Asie (Čína a přilehlé okolní státy) v nadmořské výšce až 5000 metrů. Je všežravec a velmi dobře šplhá, neboť hlavní složku její potravy jsou šťavnaté bambusové listy a výhonky. Při návštěvě zoo ji tak zahlédnete hlavně v korunách stromů.

Přestože se může panda červená dožít úctyhodného věku 14 let, v posledních letech se její populace ve volné přírodě rapidně zmenšuje, a to především díky lidské neuváženosti. V místě výskytu těchto tvorů totiž dochází k intenzivnímu odlesňování rozsáhlých ploch lesních porostů. Panda tak nejen ztrácí své přirozené prostředí, ale kvůli své specifické potravě se nedokáže přizpůsobit kulturní krajině. Často je také lovena pro svou kožešinu, přestože je to zakázáno.

Proč právě panda červená?

Panda červená je velice roztomilé zvířátko, které v našich končinách není příliš známé. Ihned po seznámení se s tímto tvorečkem však zjistíte, že má jedinečnou schopnost – svou vynalézavostí a aktivitou dokáže skvěle pobavit své okolí.

Pandora a Huan přicestovali do Brna z Norska a Rakouska. Aby se jim v novém prostředí líbilo, bylo potřeba kompletně přestavět jejich výběh tak, aby plně vyhovoval jejich potřebám. Díky mnoha příspěvkům se to nakonec povedlo, a my jsme za to moc rádi. A protože nám panda červená přirostla k srdci, pořídili jsme si plyšáka, který se stal naším maskotem, a je úplně boží! Pokud tedy budete mít cestu do Zoo Brno, určitě se zajděte na spokojený páreček podívat.

Panda červená v Zoo Brno   Zoo Brno Adopce

Zdroje (text a foto): Wikipedia, Zoo Brno, BatohyBrašny.cz

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..