Blog Bagalio

RECENZE: Turistický batoh Osprey Talon 22 S/M

Autor 18.8.2020 Testujeme

Mít superlehký a všestranný outdoorový batoh se spoustou vychytávek na sport, výlety i kolo je snem snad každého milovníka přírody. Turistický batoh Osprey Talon 22 S/M mile překvapil svým designem, výbavou i poměrem cena/výkon.

Na první pohled běžná řada klasických turistických batohů Talon se před pár lety stala vlajkovou lodí americké značky Osprey. Zájem o tenhle ikonický batoh trvá už několik sezón, což potvrzuje i řada pochval a neustále se rozšiřující počet spokojených vlastníků. Jakmile se naskytla příležitost tento kousek otestovat, bylo rozhodnuto.

Talon na vlastní záda

Prostorný batoh Osprey Talon 22 S/M přilne k zádům a hýčká je při široké škále aktivit od jara do podzimu. Díky pěnovému zádovému panelu AirScape s prodyšnou síťovinou zajišťuje lepší přístup vzduchu a odvětrávání zad. Poznáte to na horské túře, při trailovém běhu, jízdě na kole i dalších aktivitách, u nichž se opravdu zapotíte.

Díky flexibilní pěně a na dotyk příjemné síťovině je nošení více než pohodlné i v tílku. Batoh se vašim zádům přizpůsobí při jakékoli změně těžiště. Při náhlém brzdění na kole ani v úklonech do stran při chůzi a vyvažování v nerovném terénu vás batoh nebude omezovat.

Zádový panel navíc skvěle doplňuje polstrovaný bederní popruh bez švů, který příjemně obemkne boky. Při dotažení stabilizuje posed batohu a minimalizuje odskakování na zádech při pohybu. Se správným nastavením hrudního popruhu a výškou ramenních popruhů podle velikosti zad pomůže také rozložit váhu neseného nákladu tak, abyste batoh po celém dni nošení cítili co nejméně. I při své lehkosti ale batoh zvládne bez problému unést nejen běžnou, ale i celkem početnou výbavu minimálně na celý den strávený v přírodě. Může za to velmi kvalitní a odolná syntetická tkanina – nylon v kombinaci s EVA pěnou a odlehčeným rámem.

Batoh Osprey Talon 22 S/M má ve výbavě úchyty, poutka a kapsy na:

  • trekové hole
  • cepín
  • cyklistickou helmu
  • hydrovak (1,5 l a 2 l)
  • láhev na pití
  • LED světlo na kolo
  • alumatku
  • mapu/bundu/mikinu

Pro maximální výkony

Stow-on.the-Go systém upevnění trekových holí na batoh Osprey Talon 22 S/M

Trekové hole upnete na batoh snadno a rychle pomocí systému Stow-on-the-Go™. V podstatě jen provléknete hroty holí do speciálního plochého očka na přední straně a pak klidně i jen jednou rukou rukojeti obou holí zagumičkujete koncovkou umístěnou na jednom z ramenních popruhů.

LidLock úchyt na přilbu na batohu Osprey Talon 22 S/M

Cyklistickou helmu už není třeba složitě pásat ani na vnější část batohu, ani ji vtěsnávat do hlavní komory. Plastový držák LidLock™ na pružné gumičce provléknete středem helmy a pak už jen necháte, aby se pružná šňůrka vrátila zpět do původní polohy a stažením helmu zafixovala.

externí kapsa na hydrovak u batohu Osprey Talon 22 S/M

Vak na vodu je super společníkem na cesty přírodou, nejlépe poslouží na kole, kdy se můžete napít i během jízdy a nemusíte zastavovat kvůli vytahování lahve. Díky externímu a snadno přístupnému umístění hydrovaku v zádové části budete mít pitný režim pod kontrolou bez obav o to, zda se vám něco někam nevylije či zda například 2litrový vak na vodu neubere příliš mnoho prostoru uvnitř.

kompresní popruhy InsideOut pro regulaci objemu batohu Osprey Talon 22 S/M

O láhev s pitím, deštník či malou alumatku se postarají kompresní popruhy InsideOut™ umístěné po obou bocích. Dlouhé popruhy lze provléknout boční síťovanou kapsou a stanovit jí fixní objem pro to, co do ní chcete odložit. Případně lze na boční stranu batohu vertikálně upnout drobnosti jako bundu či karimatku.

poutko na LED světlo na kolo na batohu Osprey Talon 22 S/M

Vášniví cyklisté ocení poutko na zavěšení LED světla na kolo nebo blikačky pro zvýšení viditelnosti a bezpečnost v dopravním provozu. Její službu ale zároveň ocení i chodci, kteří se po setmění vydávají toulat mimo obec či město.

Pro maximální pohodlí

Značka Osprey je na poli sportovních i městských batohů a zavazadel známá především jako inovátor a hybná síla technologického pokroku. Talon disponuje velkým množstvím promyšlených prvků, které opravdu dokážou usnadnit život.

Vnitřní i vnější kapsy Talonu jsou navrženy tak, aby splnily svůj účel a byly maximálně k užitku. Na přední straně batohu je k dispozici kapsa s fleecovou výstelkou na brýle a velká kapsa z pružné látky s uzavíráním na přezku, do níž snadno odložíte mapu, knihu, bundu i drobnosti. Další 2 vnější kapsy na zip jsou umístěné na bederním popruhu. Na ramenním popruhu je kapsa na mobil nebo GPS. Uvnitř prostorné hlavní komory na dvoucestný zip najdete síťovanou kapsičku na zip s karabinou na klíče.

Venku jako doma

turistický batoh Osprey Talon 22 S/M na zádech

S Talonem na zádech budete venku stále ve své komfortní zóně. Prostorný jednokomorový batoh s reflexními prvky umožňuje perfektní organizaci věcí díky velkému množství kapes a speciálních úchytů na výbavu pro celou škálu aktivit. Přestože je to primárně sportovní batoh, lze jej využívat i k běžnému nošení ve městě nebo při cestování. Jedinou malou vadou na kráse je, že látka batohu není nepromokavá, proto je třeba se dovybavit pro pobyt v terénu pláštěnkou, která udrží vaše věci v suchu, ať už máte namířeno kamkoli.

Talon je výrobcem určený spíše mužům, díky 2 velikostem zádového panelu S/M a M/L ale často sedí i ženám. Ryze dámskou verzí batohu Osprey Talon (užší ramenní popruhy, anatomicky přizpůsobený bederní popruh, kratší záda) je řada batohů Osprey Tempest.

Máte vy či vaši přátelé zkušenost s batohem Talon nebo značkou Osprey? Napište nám své postřehy do komentářů.

Chcete vědět, jak dopadlo testování dalších produktů? V sekci Testujeme najdete všechny naše recenze včetně dalších modelů batohů Osprey.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

1 Komentář

  • Reply Valach 10.4.2023 at 19:18

    Tyjo. Zda se zajímavý. Má hodně takových drobných praktických vychytávek. Kuknu na něj na prodejně 😊

Okomentujte

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..