Blog Bagalio

RECENZE: Batoh Vaude Zerum 38 LW

Autor 30.10.2019 Testujeme

Trek, vícedenní turistika nebo lezení? Pro Vaude Zerum 38 LW rozhodně žádný problém! Ultralehký batoh s minimalistickou tváří je jako stvořený na ty nejnáročnější cesty za zážitky!

Vaude Zerum 38 LW Iron

VýhodyNevýhody
+ nastavitelný zádový systém- batoh má jen horní vstup
+ hliníkový rám- chybí přední kapsa na odložení drobností
+ extra lehký, váží pouhých 860 g- chybí další kapsa na bederním/ramenním popruhu
+ vynikající stabilita při nesení těžšího nákladu
+ odolný materiál bez PFC

Výběr turistického batohu nebo spíš menší krosny na trek byl ve finále nečekaně tvrdý oříšek. Vyznat se v plejádě outdoorových značek a tipech na jejich vlajkové produkty totiž zdaleka nestačí. Proto jsem tentokrát nevsázela na rozum a zaručené rady, ale spíš na cit a vlastní zkušenost s tím, jak mi batoh „sedí“ na zádech. A tak jsem se nečekaně seznámila se značkou Vaude a jejím modelem Zerum.

Lehkost a pohodlí v dokonalé rovnováze

Zádový systém Tergolight mě mile překvapil. Nejsem příliš velký fanoušek integrovaných rámů, tentokrát mi ale odlehčený rám z hliníku všitý v zádové části nijak nepřekážel. Spíš naopak. Batoh díky němu bez problému zvládl unést trekovou výbavu o hmotnosti cca 10 kg a při pohybu ve svažitém terénu se postaral společně s balančními popruhy o stabilitu a rovnoměrné rozložení hmotnosti neseného nákladu na bedra.

Zádový systém je posuvný, zvládne ho podle výšky a velikosti zad nastavit úplně každý. Při úpravě jsem nemusela nikde nic přeměřovat, stačilo intuitivně zvolit podle velikost triček, které nosím nejčastěji, a bylo vyřešeno. Batoh má docela širokou škálu velikostí od S až po XL. Ideálně sedne všem, jejichž výška dosahuje 175 cm a méně.

Vaude Zerum - nastavitelny zadovy panel Tergolight (1) Vaude Zerum - nastaveni velikosti zadoveho systemu Tergolight Vaude Zerum 38 - nastaveni zad

Ramenní popruhy, hrudníbederní popruh lze také snadno přizpůsobit vlastní výšce a potřebám, což pomůže ušetřit záda. Díky možnosti přitažení batohu co nejblíž k zádům a polstrovanému bederáku můžu snadno upravovat těžiště dle potřeby, například při různých aktivitách nebo v různém terénu.

Nezklamalo ani polstrování s prodyšnou síťovinou, které je měkké a pružné. Neškrábe na zádech ani ramenou, neomezuje v pohybu a umožní zádům dýchat díky cirkulaci vzduchu.

Funkční detaily na trekking i další aktivity

Skrytá kapsa v horním víku je přístupná zvenku i zevnitř, zavírá se snadno na zip. Dovnitř dám to, co potřebuji nejčastěji. Na treku je to nejvhodnější místo pro lékárničku, při výletování pak poslouží jako úložný prostor pro peněženku, mobil nebo svačinu.

Vaude Zerum 38 - kapsa na zip ve viku Vaude Zerum 38 - kapsa ve vnitrnim viku Vaude Zerum 38 - hrudni a bederni popruh

Extra velké a prostorné boční kapsy mají zajímavý design. Jedna je textilní s pružným lemem, takže je ideální na uložení objemnějších věcí, které si chci ponechat po ruce, ale nemusím se díky stahovací gumičce obávat toho, že při pohybu vypadnou ven. Druhá kapsa je síťovaná s přístupem zezadu pro pohodlný přístup a manipulaci jednou rukou. Díky velmi pružnému materiálu se do ní vejde i litrová láhev Nalgene Wide Mouth.

Vaude Zerum 38 - kapsa na bedernim popruhu Vaude Zerum 38 - bocni kapsa Vaude Zerum - bocni sitovana kapsa

Zpevněné dno je základem, u batohu Vaude Zerum mě potěšilo, že je robustní a přitom ultralehké a nepromokavé.  Ochrání náklad před vlhkostí a nečistotami a v případě posazení naloženého batohu na zem v nerovném či kamenitém terénu také před poškozením.

Kapsa na hydrovak ve spolupráci s poutkem na fixaci hadičky včetně plastového držáčku jsou nepostradatelnými pomocníky při náročnějších horských túrách a přechodech. Usnadňují mi pití a obecně se postarají o dodržování pitného režimu bez nutnosti zastavovat a sundávat batoh ze zad.

Vaude Zerum 38 - kapsa na hydrovak Vaude Zerum 38 - kapsa na hydrovak - detail Vaude Zerum - 3D polstr

Poutka na uchycení trekových holí jsou u turistického batohu k nezaplacení. Mně se na nich nejvíc líbí, že je možné do nich připnout i jiné vybavení, které nechci nebo zrovna nemůžu nést v ruce. Podobně jako poutka se dají využít i kompresní popruhy po obou stranách batohu. Stačí provázek nebo karabina a zavěsím na ně další výbavu – ešuš, plecháček, boty, pytlík se zásobami nebo další láhev.

Vaude Zerum - poutko na trekove hole Vaude Zerum 38 - oko na trekove hole

Komprese na jedničku

Ani velký, ani malý, zkrátka tak akorát. Díky kompresním popruhům a šikovnému stahovacímu zavírání si objem batohu přizpůsobím do kompaktní velikosti snížením  i o více než polovinu objemu. Pokud zrovna nemám k dispozici menší batoh, můžu na kratší turistický výlet pohodlně vyrazit i se Zerum.

Ekologie hraje prim

logo certifikace Green Shape VaudePevný materiál s eko certifikací a eko impregnovanou vrstvou Eco Finish rozhodně neurazí žádného milovníka přírody.  Neobsahuje totiž toxický a zdraví ohrožující fluorokarbon (PFC), který se v přírodě nedokáže sám rozložit. Eco Finish je tedy ekologicky šetrnou variantou zajištění nepromokavosti batohu. Vaude obecně dbá na to, aby výrobky, které produkuje, byly vyrobeny udržitelným způsobem a co nejšetrnější k přírodě a životnímu prostředí. Vlastní označení Green Shape je tedy nejen srovnatelné s nejznámější certifikací bluesign®, s tím, že se výrobce snaží zajistit i férové pracovní podmínky pro své zaměstnance.

TIP: Jak to má Vaude s firemní filozofií, ekologií a výrobou svých produktů se dočtete i v našem dalším článku.

Víc než jen spokojenost

batoh Vaude Zerum na zádechVaude Zerum 38 LW je turistický batoh do nepohody. Zažili jsme spolu už nespočet treků v horách, po loukách i kamenitých stezkách, sněhová pole nevyjímaje, a vždy bez šrámu unesl vše, co jsem pro cca třídenní přežití mimo civilizaci potřebovala. Pohodlně se nosí a odlehčuje i těžký náklad. Ekologicky šetrná impregnace bez PFC si navíc fantasticky poradila s nepřízní počasí. I bez pláštěnky zůstaly věci uvnitř suché.

Co by mi ulehčilo život, a na batohu trochu chybí, je určitě nějaká přední kapsa, do které by se dala odložit například mapa, nebo třeba popruhy na připnutí karimatky.

Vaude Zerum 38 na zadechDrobnou vadou na kráse, na kterou jsem si musela zvykat nejvíc, byla absence předního vstupu do batohu. Vše jsem musela balit a vyndávat jen shora, na druhou stranu mi to ale pomohlo zdokonalit se v balení a předvídání různých situací, kdy to či ono bude třeba. Dnes už to rozhodně nevnímám jako zásadní problém, ale spíš jako výzvu.

Jelikož jsem si pořídila špičkový a všestranný eko produkt, počítala jsem s vyššími pořizovacími náklady. Sama za sebe ale můžu s klidným svědomím říct, že se investice vyplatila a vrací se mi zpět v pohodlí a radosti při každé výpravě.

Jak a podle čeho si vybíráte turistický batoh vy? Máte také svého favorita na cesty, na kterého se můžete spolehnout v každé situaci? Napište nám do komentářů, co na něm máte nejraději.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..