Blog Bagalio

RECENZE: Vaude Tacora 26

Autor 20.10.2017 Testujeme

Při výběru nového batohu jsem měla několik podmínek, které měl bez debat splňovat. Chtěla jsem vyzkoušet tolik chválený síťový zádový systém, jiný materiál než doposud a trvala jsem i na nízké hmotnosti. Obstál můj úlovek? To se dočtete níže.

Vaude Tacora 26

VýhodyNevýhody
+ pohodlný zádový systém a ramenní popruhy- absence menších kapes na drobnosti
+ dělicí přepážka- absence kompresních popruhů
+ nízká váha- nedrží sám tvar
+ integrovaná pláštěnka
+ ekologický materiál a zpracování

Nejprve jsem dlouze váhala mezi batohy Vaude Tacora 18 a 26. Menší varianta mi ale na jednodenní výlety přišla moc malá, a to i kvůli prohnutému zádovému systému, který výrazně ubírá na objemu. Volba tedy padla na větší verzi ve fialové barvě. Na tomto modelu se mi líbí jeho čisté provedení a i přes to, že se jedná o sportovní batoh, působí pěkně žensky a elegantně. Oceňuji také certifikát Green Shape, který zaručuje, že je batoh vyroben s ohledem na životní prostředí, z udržitelných materiálů a za férových podmínek.

Síť nemusí být jen houpací

Vaude TacoraDoposud jsem byla zastáncem spíš klasického zádového systému se středovým větracím prostorem. Proto jsem měla trochu strach batohu naložit hned plnou zátěž. Ale k mému překvapení na zádech pěkně seděl a hrana síťky nebyla na těle nikterak nepříjemná. Tvrdost síťky si navíc můžete pomocí integrovaného poutka nastavit přesně podle vašich potřeb.

Při pohledu na nálož věcí na celodenní výlet jsem ráno trochu zaváhala, ale musím uznat, že v letních vedrech byl dobrý zádový systém opravdu k nezaplacení. Nemyslete si však, že se budete se síťkou na zádech méně potit. Pocení se nezmírní, jednoznačně ale rychleji uschnete, a nemáte tak pocit studených a mokrých zad.

Při výletech v létě jsem oceňovala i měkké polstrování na ramenních popruzích. Ty jsou lehké a příjemné na dotyk díky hebkému potahu, takže na holé kůži nedřou a jsou pohodlné na nošení. Jejich jediným nedostatek je jejich barva – jsou totiž bílé, což je do terénu trochu nepraktické a po pár výletech vypadají mírně ušmudlaně.

Kapsiček poskromnu

Elegantní design batohu Vaude Tacora 26 si však vybral i svoji daň. V rámci čistoty vzhledu byli tvůrci nejspíš nuceni oželet malé kapsičky na přední straně batohu. Po pravdě mi trochu chybí – nemáte si kam dát kapesníky, jelení lůj a podobné drobnosti. V přední kapse je sice organizér, ale nepřišel mi moc užitečný (asi mám nestandardní rozměr telefonu a moc velkou peněženku). Samozřejmou součástí organizéru je poutko na klíče, to jediné jsem opravdu použila k účelu, ke kterému tam bylo přišito. Z vnějšku má batoh dvě postranní kapsy, které na první pohled nevypadají, že by toho nějak moc unesly. Po celodenním nošení dvou lahví se jim však vůbec nic nestalo, dokonce z nich lahve ani nevypadávaly a pěkně držely. Malá kapsička na bederním popruhu je pak jako dělaná na můj chytrý telefon, který mám tak pěkně po ruce, kdykoliv je potřeba.

Vaude TacoraVelkorysý elegán

Hlavní prostor batohu má integrovanou kapsu, kam lze vložit hydrovak a jednoduše vyvést hadičku až na ramenní popruh. Zbytek prostoru je bez kapes, jen s možností rozdělit prostor na dvě části pomocí přepážky na zip, čímž získáte dva samostatné úložné prostory. Já jsem této vychytávky využila a do spodního oddílu jsem dala brašnu s fotoaparátem. Foťák tak byl chráněný a zbytek prostoru jsem měla k dispozici pro oblečení a svačinu. Pokud přepážku necháte rozepnutou, máte jeden skutečně velkorysý prostor se dvěma přístupy – spodním a horním.

Do batohu toho uložíte opravdu hodně. Při plnění batohu to chce ale trochu přemýšlet nad tím, jak věci naskládáte. Odlehčená svrchní látka je velmi tenká, a tudíž sama o sobě nedrží tvar a snadno se přizpůsobuje obsahu batohu. Není tedy velký problém mít místo elegantního batohu velkou fialovou bramboru na zádech. To platí obzvláště v případě, že chcete na batoh připnout hůlky. Tacora sice disponuje poutky přímo na turistické hůlky, ale pokud batoh špatně naplníte, budou se vám hůlky do poutek zavěšovat obtížněji.

Finální verdikt

A jaká je odpověď na otázku v úvodu? Po několika zkušebních výletech mohu s klidným svědomím říct, že jsem s batůžkem spokojená. Vidím v něm kombinaci funkčního sportovního batohu s elegantním designem, a tak si jej bez obav můžete vzít i do města a nevypadat přitom úplně nepatřičně. Je krásně lehoučký a měkké polstrované popruhy jeho nošení maximálně zpříjemňují. Až na zmíněné drobné nedostatky tedy svého výběru rozhodně nelituji.

Batohy Vaude a Deuter

Tip na závěr: Nenechte si ujít ani ostatní recenze z rubriky Testujeme!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..