Blog Bagalio

RECENZE: XD Design Bobby Urban Lite

Autor 5.12.2018 Testujeme

Ikonický batoh XD Design Bobby má nového bráchu, který se na první pohled od rodného stromu zakutálel o něco dál. Nedobytný batoh XD Design Bobby Urban Lite jsme proto podrobili zátěžovým zkouškám a jeho skóre si samozřejmě nenecháme pro sebe.

XD Design Bobby Urban Lite Black

VýhodyNevýhody
+ neuvěřitelně odolný materiál- málo vnitřních kapsiček
+ možnost zavírat batoh pohodlněji než jen na kombinační zámek- tmavý vnitřek znesnadňuje hledání věcí
+ jednoduchý a elegantní design- dno se poměrně snadno ušpiní
+ skvěle padnoucí a měkké zádové polstrování
+ tajná kapsička
+ kapsička s RFID ochranou
+ reflexní logo XD Design
+ pevné dno, díky němuž lze batoh postavit
+ variabilní velikost batohu díky rolovacímu zavírání
+ boční kapsa na pití nenarušuje design batohu
+ možnost zamknout si batohem kolo 😉

XD Design se pyšní batohy, jejichž hlavním konceptem je bezpečnost. Batohy ze série Bobby, Bobby Compact a Bobby Bizz mají kryté zipy, takže se do nich zloději bez vašeho vědomí nedostanou. Nyní do rodiny bezpečnostních batohů přibyla novinka jménem Bobby Urban Lite. Tento batoh se vydal poněkud jinou cestou než jeho soukmenovci se zipy a funguje jako rolovací batoh s kombinačním zámkem.

Alcatraz na zádech

Jediná cesta dovnitř vede přes kombinační zámek, a pokud si na něj nedáte heslo 123 nebo 007, existuje velmi nízká pravděpodobnost, že by nějaký zlosyn (zlodcera nebo jiný zlogender pozn. redakce) uhodl správný číselný kód a odcizil obsah uvnitř. Mnohé z vás asi napadne otázka, k čemu je dobrý kombinační zámek, když se zloděj může dovnitř dostat pomocí nože…?

Tím můžeme volně přejít k materiálu, z něhož je batoh udělán. Podle dostupných informací se jedná o kombinaci polyesteru a polyethylenu, což je bezpochyby jen jakési nezbytné minimum informací, které nemá dostatečnou výpovědní hodnotu. Vlastnosti tohoto materiálu jsou ovšem obdivuhodné.

V produktovém videu jeho odolnějšího sourozence Bobby Urban je vidět, že odolá říznutí nožem. Nejzajímavější na tom je, že nejenom odolá, ale dokonce to není ani moc poznat. Bobby Urban Lite sice tuto funkci negarantuje, ale očividně je to jen zbytečná skromnost. Sám jsem to zkoušel a stupňoval sílu řezu, až jsem zběsile sekal jako smyslu zbavený a výsledkem byl nepříliš patrný náznak říznutí viditelný jen proti světlu. Takže shrnuto a podtrženo, dovnitř to zkrátka bez znalosti kombinace čísel nejde!

Dno batohu je z jiného materiálu, ale ani tudy cesta dovnitř nevede. Dno je totiž pevné a umožňuje batoh postavit. Nevýhodou spodního PVC zátěru je snadné ušpinění od prachu, který na tomto povrchu drží a je poměrně viditelný. Stejnou úpravu mají i ramenní popruhy, ale u nich tak časté ušpinění nehrozí.

Zloději i rozum zůstávají stát

Recenze XD Design Bobby Urban LiteZádový systém batohu mě ve všech směrech velmi mile překvapil. Je příjemně měkký a pohodlný, jen na první pohled vypadá, že je prakticky neprodyšný, ale není to tak! Vzal jsem jej na kolo při jednom z extrémně horkých víkendů a vyrazil na 30 km vzdálené koupaliště. Výsledek se sice nedá srovnávat se sportovními batohy, které jsou například opatřené síťkou, ale záda jsem měl téměř suchá. A další věcí bylo, že mi batoh spadl do písku a po oprášení na zádech nebylo ani jedno zrnko. Opravdu se musím ptát: „Jak to ten XD Design dělá?!

Nyní k organizaci batohu. Uvnitř najdeme jen menší množství kapes a kapsiček. Je tu obligátní notebooková kapsa, o něco menší na tablet nebo e-knihu a dvě síťované na mobil či jiné menší předměty. To je vše. Musím říct, že to je z mého pohledu jediná slabina tohoto jinak skvělého batohu. Pokud si naložíte více věcí na cestu a máte s sebou spoustu drobností, hledají se celkem těžko.

Jestli ale chcete mít věci jako telefon, klíče nebo platební kartu po ruce, slouží k tomu jedna tajná kapsa na zádech a na kartu je malá RFID kapsa v popruhu. To trochu usnadňuje organizaci vašich věcí. Ovšem pokud batoh chcete nechat chvíli bez dozoru, je lepší je raději schovat dovnitř.

Tip: Jak funguje RFID ochrana karet a citlivých dat jsme pro vás shrnuli v naší poradně.

Suma sumárum

Batoh vypadá i přes svítivý zámek vcelku elegantně. Nedá se do něj dostat a chce to námahu ho alespoň poškrábat. Rolovací systém umožňuje regulovat velikost batohu, takže nemusíte pokaždé vypadat jako šerpa. Navíc mezi ramenními popruhy najdete pásek s háčkem, kterým můžete batoh zavírat aniž byste ho museli neustále zamykat.

Recenze XD Design Bobby Urban Lite

Na zádech sedí naprosto parádně a do polstrování se nedostávají téměř žádné nečistoty. Ještě bych zmínil, že batoh je nepromokavý a měl by být i voděodolný (sám jsem to nezkoušel, ale mám to potvrzené od jedné zákaznice). Vnitřní organizace by mohla být vyřešena o něco lépe, ale možná jsem poněkud zhýčkaný svým batohem od Thule.

Jinými slovy, XD Design Bobby Urban Lite je určen těm, kdo potřebují prostorný batoh, který je pohodlný a naprosto bezpečný. Takže pokud máte špatnou zkušenost s kapsáři nebo se třeba chystáte do nějaké destinace s nepříliš dobrou pověstí, toto může být ideální volba. Hravě poslouží i jako menší palubní batoh a vy si při tom můžete užít cestování bez starostí. 🙂

P.S. S batohem dělám různé vylomeniny – občas mi poslouží i jako zámek na kolo. Předpokládám, že s tím výrobce nejspíš nepočítal, když ale vyrobil takový nezmar, nedá mi to ho maximálně nevyužít. 😉

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..