Blog Bagalio

RECENZE: Mammut Trion Light 28

Autor 21.11.2018 Testujeme
recenze Mammut

Máte rádi pohyb a nenecháte si jen tak ujít příležitost k protažení se? Odlehčený lezecký batoh bude nápaditým parťákem při řadě volnočasových, zejména outdoorových aktivit po celý rok. Hodí se totiž nejen na lezení, ale také na lyževýlety do přírody či jako lehké zavazadlo na cesty do práce i za zábavou.

Univerzální Mammut nové generace jen tak nevymře

Mammut Trion Light

VýhodyNevýhody
+ nízká hmotnost- absence bočních síťovaných kapes
+ nastavitelná tuhost zádového panelu- chybí další vnější i vnitřní kapsičky na drobnosti, např. na bederním popruhu
+ vnitřní kapsa na hydrovak pojme i 14" notebook
+ nastavitelný bederní popruh
+ boční kapsa s karabinou na klíče
+ rolovací zavírání

Že je značka Mammut známá především výrobou kvalitních a léty prověřených potřeb pro lezce, je svatá pravda. Ovšem právě díky vývoji materiálů a neustálým inovacím spojeným s testováním reálnou zátěží v náročných podmínkách se může tato značka pochlubit tím, že její výrobky opravdu hodně vydrží. Preferujete-li stejně jako já spolehlivost, jednoduchost designu, kvalitu a odolnost materiálů korunovanou dlouhou životností a snahou být šetrný k přírodě, pak možná nastal správný čas, abyste si i vy pořídili svého Mammuta.

Stavěný na vyšší zátěž

Ať už jste zkušení lezci nebo se v této disciplíně teprve rozkoukáváte, jistě víte, že čas strávený venku v přírodě nebo na umělé stěně v hale je nejen relaxací, ale i dobrým tréninkem vlastních možností, schopností a dovedností. Lezení je královskou disciplínou. Kromě plnohodnotné výbavy, která může vážit třeba 10 kg a více, vyžaduje také dobrou fyzickou kondici, vůli a nápaditost. Tudíž je potřeba se na to předpřipravit a minimálně v rámci výbavy pořídit batoh vyrobený právě k tomuto účelu. Osobně mám ráda variabilitu a i při výběru batohu se snažím soustředit i na možnosti využití, pohodlí při nošení a vzhled. Mammut Trion Light 28 mé požadavky splnil. Co mě na něm konkrétně zaujalo?

Lehký jako… Mammut?

Mammut Trion Light 28 váží pouhých 700 g, což oceníte nejen při lezeckých aktivitách, ale také třeba během náročnější túry v horách nebo při lyžování. Batoh ale může být ještě lehčí. Stačí odepnout polstrování bederního popruhu a vyjmout výztuhu z rámu a dostanete se na neuvěřitelných 590 g. Nízkou hmotnost garantuje nejen prodyšné polstrování z 3D EVA pěny, ale také děrování na ramenních popruzích a bederním pásu.

recenze Mammut Trion Light 28

Odolnost, na kterou je spolehnutí

Díky inovativnímu materiálu Nylon Cordura je batoh opravdu pevný a odolný, takže se není třeba obávat ani náročnější zátěže. Cepíny s ostrými hranami jednoduše provléknete do speciálně vyztužených oček. Snadno si poradíte i s fixací lana, které na horním panelu upevníte s pomocí utahovacího popruhu na karabinku. Lyže pak pouze vložíte do pevných a dostatečně širokých poutek po obou bocích batohu. Dvě další poutka na přední straně umožní připnout trekové hole nebo přivěsit dodatečně další materiál.

recenze Mammut Trion Light 28

Všestrannost, pohodlí i styl

Poutka na přivěšení materiálu oceníte nejen při lezeckých aktivitách, ale také například při turistice i lyžování, kdy se za ně dá zavěsit helma, karimatka, boty, láhve s vodou, nádobí či větrovka.

Kompresní popruhy po obou stranách jsou dostatečně dlouhé na to, abyste jimi mohli zafixovat lano, případně na ně přivěsit další materiál. Zároveň zajistí, aby se při pohybu obsah v batohu nikam nepřesouval. Optimální regulací objemu batohu, která je výrobcem uvedena jako 28 litrů +, usnadní též rolovací zavírání na přezku. Záleží jen na vás, kolikrát si otočíte. Objem 28 litrů je ideální velikost na dvoudenní výlety, případně na cesty do města apod.

Ramenní popruhy ani bederní popruh nejsou příliš robustní, ale i tak si poradí se značnou zátěží. Co víc? Jsou opravdu příjemné na dotek, proto ani nošení v létě přímo na kůži nikoho nezatíží. Pro pohodlné nošení má batoh ve výbavě také délkově i výškově nastavitelný hrudní popruh, který zabraňuje sklouzávání popruhů z ramen při pohybu. Na karabině je integrovaná i SOS píšťalka pro nouzové situace.

Bederní pás je vybaven odnímatelným polstrováním, které lze nastavit podle obvodu a velikosti beder (S, M, L). Pokud vám během cestování nebo sportu vyhovuje jiná velikost, stačí upravit. A jestli preferujete spíše obyčejný popruh, stačí polstry na suchý zip odepnout a budete spokojení. Při zatažení bederák neklouže, takže pomáhá udržet vaše těžiště na místě a nevychyluje ho.

recenze Mammut Trion Light 28Vnitřní kapsa na hydrovak s poutkem a pružným lemem lze při každodenním používání alternativně využít jako přihrádku na 14“ notebook, dokumenty nebo tablet. Díky kompatibilitě s hydrovaky můžete batoh hojně využívat na mnoho různých aktivit – na hory v létě i v zimě, na kolo, na kolečkové brusle, zkrátka všude tam, kde oceníte lehkost a možnost mít volné ruce.

Vnější boční kapsa na zip s karabinou na klíče je vhodná na uložení klíčů, mobilu a peněženky.recenze Mammut Trion Light 28

Vleze mi na záda?

Zkrácený zádový systém Motion T-Frame s polstrováním a odvětrávacími kanálky pro lepší proudění vzduchu měří cca 46 cm a tvoří nosnou kostru batohu. Aby batoh dobře přilnul, zajistí pevná konstrukce rámu rozložení váhy nákladu, čímž se sníží i tlak na páteř.

Kovová vyjímatelná výztuha pomůže udržet napřímená záda právě tehdy, nesete-li větší zátěž (lano, horolezecký úvazek, lezečky, helma, jistítka, set expresek a karabin). Po vyjmutí jsou záda poddajnější, aby neomezovala v pohybu. I s plným batohem se můžete snadno otáčet, nahýbat se a přesto budete mít potřebnou stabilitu. Výhodou je i fakt, že díky menším rozměrům batoh lépe sedí osobám nižšího vzrůstu nebo drobnějším dámám s menšími zády.

Hodnocení

recenze Mammut Trion Light 28

Mammut Trion Light 28 je primárně lezecký batoh, který ale nabídne víc, než se na první pohled zdá. Bez problému s ním vyrážím sportovat i na výpravy do přírody s plnou zátěží. Otestovala jsem ho i jako městský batoh, kde se mi díky své lehkosti a velkému vnitřnímu prostoru rovněž osvědčil.

Jako náročný zákazník mám i u tohoto modelu pár drobností, které při užívání postrádám. V zásadě ale nejde o nic stěžejního, co by mi znemožňovalo batoh naplno využívat. Jedinou malou vadou na kráse je pro mě absence postranních síťovaných kapes, které ale lezecké batohy většinou logicky ve výbavě ani nemají. Pro lepší organizaci věcí bych určitě ocenila i pár vnitřních kapes navíc, kam by se daly uložit různé drobnosti.

Přestože je batoh určený na outdoorový sport, je dle mého zátěžového testu dostatečně praktický, aby se mnou udržel krok i v každodenním životě. Díky propracovanému zádovému panelu se pohodlně nosí a lze jej snadno a rychle přizpůsobit mým potřebám.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..