Blog Bagalio

RECENZE: Mammut Lithium Crest S

Autor 2.1.2019 Testujeme
Recenze Mammut Lithium Crest S

Mammut Lithium Crest S je jeden z nejlehčích batohů ve své třídě. Vydrží ale velké zatížení a náročné podmínky irské přírody? Poctivě jsem to otestovala na vlastních zádech a sepsala pro vás své dojmy.

Mammut Lithium crest s Jay-graphite

VýhodyNevýhody
+ pohodlný na zádech- jednocestný zip na spodní kapse
+ nastavitelný zádový systém- krátké popruhy na připevnění zvenku
+ měkké polstrování ramenních popruhů- málo vnitřních kapes
+ úzké ramenní popruhy
+ dva vstupy
+ oddělitelný spodní prostor
+ pláštěnka

Při výběru batohu jsem se probírala širokou škálou výrobců a modelů, které máme k dispozici. Na zádech jsem zkoušela kolem patnácti různých modelů, ale nakonec vyhrál Lithium Crest S od značky Mammut. Jedná se o variantu vhodnou pro drobnější postavy, což byla jedna z jeho největších předností. Spoustu modelů od konkurenčních výrobců jsem zavrhla právě kvůli velkému zádovému systému, který prostě neseděl na moji postavu.

Nastavitelné pohodlí

Čím je tedy zádový systém batohu Lithium tak výjimečný? V první řadě je nastavitelný. Mohla jsem si tak upravit vzdálenost ramenních popruhů od bederního pásu přesně na svoje záda, a tím docílit maximálního pohodlí. Nastavení je velmi jednoduché a vše pomocí suchého zipu drží tam, kde má. Batoh je navíc moc pěkně vypolstrovaný a na zádech ho skoro nevnímáte.

Recenze Mammut Lithium Crest S

Vyhovují mi i užší ramenní popruhy, které nezavazí ani se nezařezávají, i když nesou zátěž. Při sepnutí hrudních a bederních popruhů se batoh na zádech ani nehne. Samozřejmostí je výškové nastavení hrudního popruhu, který je uchycen v kolejničce, a dá se tak snadno posunout do optimální polohy i při chůzi.

Co se skrývá uvnitř

Recenze Mammut Lithium Crest SBatoh Mammut Lithium Crest S nabízí jeden hlavní vnitřní prostor, který má horní a spodní vstup. Spodní část je ještě oddělitelná přepážkou. Zde se nenachází zip, ale šňůrka na stažení, což mi přijde jako dobrý nápad. Ovládání uvnitř batohu je tak rychlejší a pohodlnější. Nevýhodou může být malý otvor, který po stažení ve dně přepážky zůstane. Pokud však v batohu nenosíte volně pohozené drobnosti, propadnutí se bát nemusíte. Já ve spodní kapse nosím foťák, takže mi malá dírka nijak nevadila.

Co bych ale u spodního prostoru uvítala, je dvoucestný zip. Když stále vytahuji a ukládám zmiňovaný foťák, je rychlejší kapsu zavírat na dva zipy směrem k sobě. V případě jednoho zipu, kterým je tento batoh opatřen, se musí kapsa pěkně narovnat, aby šla zapnout. Ale to už je takový můj rozmazlený vrtoch. 🙂

Hlavní komora je poměrně prostorná s malou síťovanou kapsou na drobnosti. Bez problémů se mi do batohu vešel spacák i s nafukovací karimatkou, obojí na šířku. Díky tomu zbylo místo i na další vybavení, oblečení, vařič atd. Stan si naštěstí vzal do batohu můj muž, takže jsem nemusela řešit další zátěž. Pokud bych však potřebovala z venku připevnit další vybavení, nejsem si jistá, jak objemné by mohlo být – popruhy mi přišly docela krátké. Vzhledem k jejich délce (30 cm na boku a 35 cm na spodní straně) je možné připevnit pouze užší věci. Jsou zde ale malá poutka, která mohou složit k uchycení jiných, delších popruhů, a tím vyřešit i přichycení stanu.

Recenze Mammut Lithium Crest S

Samozřejmým vybavením jsou poutka na turistické hůlky na obou stranách. Prakticky navržené strečové boční kapsy jsou dostatečně velké i na široké láhve Nalgene Wide Mouth.

Kapsy, kapsy, kapsičky

Boční síťované kapsy už jsem zmínila. To ale zdaleka nejsou všechny, které Mammut nabízí. Začneme pěkně odshora. V horním příklopném víku je umístěna kapsa, kde je od výrobce schovaná odnímatelná pláštěnka na batoh. Kapsa je ale dostatečně velká i na mnoho dalších věcí. Jako malou nevýhodu vnímám relativně úzký vstup do této kapsy. Na druhou stranu lze celé víko úplně odepnout a vzít třeba jako provizorní kosmetickou tašku.

Na přední straně batohu je větší pohotovostní kapsa se strečovými boky, ideální na rychlé odložení mikiny nebo bundy. Kapsa nemá zip, ale věci v ní jsou relativně dobře připevněny díky páskům zacvaknutým do přezek. Na levé straně bederního pásu je kapsa dostatečně velká i na můj telefon, takže ideální velikost i umístění.

Celkový dojem

Musím říct, že mě Mammut Lithium Crest S (mile) překvapil hned v několika směrech. Vzhledem k tomu, že jsem poměrně velkým zastáncem značky Deuter i s jejich robustností a odolností, byla jsem k Mammutu ze začátku dost skeptická. Takhle lehký batoh toho přece nemůže moc vydržet, říkala jsem si.

Recenze Mammut Lithium Crest SAle ukázalo se, že toho Mammut zvládl úplně stejně jako mé ostatní batohy, které jsou Deuterovské. Navíc je Mammut lehčí, což se mi opravdu líbí. Odlehčený textil byl pro mě zprvu trochu nezvyk, protože mám ráda, když batoh drží tvar sám o sobě. Musela jsem hodně přemýšlet, jak věci uvnitř uspořádat, aby se mi z batohu nestal neforemný pytel. Ale po několika pokusech jsem si zvykla a našla jsem svůj systém.

Jednoduše jsem s tímto batohem spokojená. Je lehký, na dvoudenní výlet akorát velký, s velmi pohodlným zádovým systémem a slušnou výbavou. Uvítala bych více kapsiček, obzvlášť uvnitř, ale jinak mu nemám co zásadního vytknout. Drobnou nevýhodou snad může být jen vyšší pořizovací cena a krátké upevňovací popruhy.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..