Blog Bagalio

RECENZE: Mammut Lithium Crest 40+7 L

Autor 23.1.2019 Testujeme
Mammut Lithium Crest Recenze

Švýcarsko-německý výrobce outdoorového vybavení nepatří ve světě zavazadel k žádným novým drobečkům, ale k opravdovým mamutům. Přes 150 let historie (od roku 1862) hovoří za své. Původně se firma Mammut zabývala výrobou provazů, ale již roku 1978 představuje své první oblečení a o 17 let později první batoh. Přes dvacet let vývoje batohů již ukazuje na slušné zkušenosti. Jestli se ovšem tyto zkušenosti promítly i v praxi, to otestujeme na batohu Mammut Lithium Crest 40+7 L Iguana-Graphite.

Spolehlivý, nenápadný a přesto výrazný

Mammut Lithium Crest 40+7 L 01

VýhodyNevýhody
+ kvalitní zpracování, materiály a švy- malá spodní komora
+ mnoho prostoru- příliš mělké postranní kapsy
+ jednoduše nastavitelná záda- chybí kapsa na pláštěnku
+ dlouhý a pohodlný bederní pás- chybí překryv zipu klopy
+ prostorná vnější kapsa zepředu
+ široká kapsa na bederním pásu
+ nenápadná, přesto osobitá barva

Opravdu velký slon (rozložení)

Mammut Lithium Crest 40+7 L 02

Lithium Crest 40+7 L je vzhledem ke svému objemu a výbavě určený především pro treky se střední výstrojí. Jedná se o dvoukomorový batoh se dvěma vstupy: s vrchním plněním skrze klopu a spodním plněním skrze zip.

Batoh můžete rozšířit o sedm litrů vytažením pruhu látky ukrytého pod klopu. To se hodí například pro uložení dodatečného nákladu (třeba při doplnění zásob jídla) nebo oblečení, pokud se oteplí. K podobnému účelu můžete využít i prostornou vnější otevřenou kapsu umístěnou na přední straně batohu. Díky strečové síťovině a nastavitelným popruhům s přezkami se dá roztáhnout, nebo naopak stáhnout do téměř „neviditelné“ podoby.

Další dvě strečové kapsy naleznete na boku. Ty jsou sice dostatečně široké, ale na můj vkus příliš mělké, tedy pokud do nich chcete uložit větší láhev. Při nasazování/sundávání batohu mi totiž několikrát vypadla (používám litrovku Salewa Hiker). Kapsy jsem proto využíval spíše na menší vybavení. Dva páry kompresních popruhů batoh efektivně stáhnou, pokud se rozhodnete nevyužít plný objem, a hmotnost nákladu se tak přiblíží vaším zádům.

Břicho mamuta (vnitřní uspořádání)

Mammut Lithium Crest 40+7 L 03

Batoh je rozdělený na dvě komory přepážkou, kterou můžete zapnout pomocí šňůrky. Pokud budete naopak potřebovat jeden velký prostor, lze ji snadno rychlým pohybem rozevřít. Spodní komoru bych však uvítal o něco rozměrnější (tvoří odhadem jen asi osminu objemu batohu). Například větší spacák se do ní nevejde.

Další úložný prostor pak najdete v klopě batohu. Je dostatečně velký a přístupný klasicky zezadu srze zip. Tato kapsa je vhodná například pro umístění lékárničky, pláštěnky/ponča nebo mapy. Uvnitř najdete poutko na klíče, ke kterému je připnuta rudá pláštěnka na batoh. Já osobně bych však raději pláštěnku uložil do samostatné kapsy, která mi na batohu chybí. V klopě totiž pláštěnka překáží, a pokud je mokrá, může namočit ostatní věci. Klopu lze snadno odepnout a využít například jako samostatnou kapsu do jiného zavazadla. Zip klopy je přešitý textilií, více bych však jako ochranu proti dešti ocenil látkový překryv.

Kromě klopy je batoh vybavený ještě třemi kapsami. Zipem uzavíratelná podlouhlá síťová kapsička, která se nachází se na zádové straně asi deset centimetrů pod horním okrajem, mne mile překvapila. Sem můžete uložit drobnosti, cennosti a různé praktické věci a nástroje, které by mohly z klopy vypadnout. Díky síťovanému materiálu navíc snadno uvidíte, co se nachází na jakém místě.

Dostatečně velkou uzavíratelnou kapsu najdete také na levém bederním popruhu. Vejde se sem pohodlně 5” telefon, svítilna nebo kapesní nůž. Kapsa na hydrovak je u turistických batohů dnes již samozřejmostí, stejně jako poutko na zavěšení vaku (suchý zip) a pružné poutko pro upevnění hadičky na pravém ramenním popruhu.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 04

Přítulnost (nosný systém)

Zádový systém je výškově nastavitelný pomocí suchého zipu, který má dostatečnou plochu a drží pevně. Můžete si vybrat mezi pozicemi M, L, XL a XXL, batoh je tedy podle výrobce vhodný pro střední až velmi vysoké postavy. Bederní pás je dostatečně dlouhý a pohodlný, popruh široký a spona působí bytelně.

Ramenní popruhy jsou nadstandardně dlouhé, na můj vkus by mohly být o málo širší a více polstrované, ale to je otázka osobních preferencí. Výškově nastavitelný hrudní popruh je samozřejmostí, posunování je snadné a zároveň stabilní. Navíc na něm najdete malou píšťalkou pro přivolání pomoci v krizových situacích. Ramenní popruhy jsou vybaveny korekčními popruhy, díky kterým můžete i za chůze batoh přitáhnout blíže k ramenům. Bederní pás je také opatřený popruhy, které však nejsou nastavitelné.

Nosný systém je mi pohodlný a batoh na zádech nikde netlačí. Především pak chválím dlouhý bederní pás. Na větší zátěže (20 kg a víc) bych však raději volil model s ramenními popruhy ještě více polstrovanými.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 05

Srst (vnější úchytný systém)

Na batohu najdete dvě nastavitelné úchytky a dvě látková oka na přichycení trekových holí a cepínu. Dvojice kompresních popruhů, které fixují překryv chránící zip spodní komory, slouží také jako dodatečná pojistka pro uzavření spodní komory a jsou dostatečně dlouhé, takže za ně můžete přichytit další náklad. Tyto popruhy by podle mne však mohly být silnější.

Pět párů poutek najdete svrchu na klopě a pod bederním pásem na spodní hraně batohu. K nim můžete s pomocí provázku či karabin připevnit další výstroj. Poutka chybí na přední straně batohu, ale to je logická daň za vnější kapsu. K uchycení nákladu můžete samozřejmě využít i boční kompresní popruhy. Jejich délka je dostatečná, ale uvítal bych větší šířku, podobně jako u popruhů na spodní komoře.

Mammut Lithium Crest 40+7 L 06

Mamutí nadhled (celkový dojem)

Batoh na vás zapůsobí kvalitním zpracováním, spoje jsou důkladně prošity pevnými švy. Použité materiály a 100D Nylon Flat Ripstop a420D Nylon vzbuzují důvěru. Za dobu používání (pět měsíců) se na batohu neprojevil jediný defekt, a to jsem jej používal jak dennodenně na přenášení běžných věcí, tak i v terénu. Také hmotnost 1570 gramů je vzhledem k objemu příznivá.

Mammut Lithium Crest 40+7 L Iguana-Graphite jsem si oblíbil díky nenápadné, zato oku lahodící „netuctové“ barvě. Přezky, spony a táhla zipů jsou nejenom vyrobeny z tvrdého plastu, ale výrobci si také pohráli s jejich designem, který působí lehce futuristicky. Celkově Lithium Crest vnímám jako batoh, na který se lze spolehnout i v náročnějších podmínkách. Doporučil bych jej všem, kteří vyráží na kratší dobrodružství (v řádu dnů), nebo na delší pouť s menší výstrojí. Až na pár drobných nedostatků jsem v něm našel praktického a věrného společníka na cestách.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..