Blog Bagalio

RECENZE: Mammut Cargon 40 l

Autor 7.11.2018 Testujeme
Mammut Cargon Recenze

Taška nebo batoh? Třetí možnost, tedy dopřát si obojí v jednom, zněla nejlákavěji, a tak jsem rozhodl obojživelníka Mammut Cargon pořádně otestovat.

VýhodyNevýhody
+ kvalitní zpracování- absence ramenního popruhu
+ odolný materiál- absence zádového systému
+ multifunkčnost- tlustší rukojeť

Mammut Cargon

Když jsem si měl vybrat produkt na testování od značky Mammut, dlouho jsem přemýšlel, který to bude. Po podrobnějším prostudování nabídky jsem zvolil neobvyklou tašku s názvem Cargon. Již na první pohled mě zaujala svou variabilitou. Můžete si zvolit, jestli ji chcete nosit jako klasickou tašku uchopením za rukojeť nebo jako batoh. Rukojeť je totiž možné rozpojit, a tak vzniknou dva anatomicky tvarované široké popruhy, jaké jsou k vidění na outdoorových batozích. Tuhle neobvyklou kombinaci tašky a batohu jsem se rozhodl vyzkoušet a podělit se o zkušenosti s tímto hybridem i s vámi.

Hned po vyprchání úvodního nadšení nad multifunkčností této tašky se mi v hlavě začaly vynořovat pochyby a obavy z toho, že když je něco hybridní či multifunkční, nebudou jednotlivé funkce zdaleka tak dobré, jako by mohly být, když by byly jediným výrazným rysem daného produktu. Ale nekresleme čerta na zeď předčasně a pojďme se na to společně podívat pěkně popořadě.

Materiál hraje prim

Na první pohled vypadá Cargon jako klasická sportovní taška velice pěkně. Je zjevné, že je vyrobena z velmi kvalitních materiálů. Dno je dokonce vyrobeno z oděruvzdorného látky, což je u tašek tohoto typu velice důležité a podstatné. Dno při užívání trpí hned po rukojeti nejvíce a u méně kvalitních tašek se na určitých místech velice brzy prodře. Pokud se o materiály zajímáte blíže, k výrobě Cargonu byly použity materiály 2520D Poly Ballistis s PU a 1000D Nylon Epo.

Taška nebo batoh?

Cargon se jako taška nosí poněkud zvláštně. Za prvé mi přišlo velice divné, až nepochopitelné, proč není přidán ramenní popruh, který má úplně každá taška, s níž jsem se zatím měl možnost dostat do styku (a že jich nebylo zrovna málo vzhledem k tomu, že pracuji v prodejně plné zavazadel 🙂 ). Druhým nedostatkem se ukázala být rukojeť na uchopení tašky, která je poměrně dost tlustá. Takže jestli nemáte zrovna nadprůměrně velké ruce, je docela dost možné, že vám nesedne stejně jako mně. Rukojeť má tendenci vypadávat nebo lépe řečeno „sklouzávat z dlaně“, což není při přepravě tašky na delší vzdálenost zrovna ideální.

Na druhou stranu musím pochválit pěkně zpracovaný organizér, který rozděluje hlavní komoru na tři přihrádky. A vhod přijdou i dvě vnitřní kapsy na drobnosti a standardní externí kapsa.

Podíváme-li se na Cargon jako na batoh, vede si v mých očích o něco lépe než jako taška. Jak jsem již výše zmínil, má velmi povedené anatomicky tvarované popruhy, které umožňují rovnoměrné rozložení váhy na ramenou, a téměř se tak vyrovná kvalitním outdoorovým batohům.

Když se ale zaměřím na zádový systém, tak musím jednoduše poznamenat, že v podstatě žádný nemá. Zde se opravdu nedá hovořit o nějakých delších přesunech s plným batohem. Zadní část batohu nemá žádné zpevnění, takže je měkká, a záda se tím pádem opírají pouze o horní víko tašky. Nošení Cargonu na způsob batohu se tak dá využít pouze na kratší přesuny nebo na ty středně dlouhé, ale s minimálním zatížením. Jsem přesvědčen, že při větším zatížení batohu na delší vzdálenost by bylo nošení velmi nepohodlné.

Závěrečný verdikt

Multifunkční taška Mammut Cargon 40 l je zajímavý produkt a věřím, že může být pro řadu z vás vhodným pomocníkem pro přepravu věcí například do posilovny, bazénu a podobně. Následně ji můžete využít i jako batoh, třeba když se cestou domů zastavíte nakoupit jídlo. K tomuto účelu se mi zdá být tato taška ideální.

Mammut Cargon

Ale pokud byste chtěli Cargon používat jako tašku, která se dá nosit přes rameno na delší vzdálenosti a případně si z něho udělat batoh a používat ho i při delších přesunech po městě a občas ho vzít na nějaký ten výšlap do přírody, v tom případě vám doporučím se poohlédnout po něčem jiném.

Ideální by bylo pořídit si produkty dva  – kvalitní tašku s ramenním popruhem (a třeba i odvětrávanou částí na uložení bot) a kvalitní outdoorový batoh se zpevněným zádovým systémem s odvětráváním, případně i s pláštěnkou.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..