Blog Bagalio

RECENZE: Osprey Mutant 38

Autor 20.9.2017 Testujeme

Říká se, že zážitek nemusí být vždy pozitivní, hlavně když je hluboký. No, můj víkend s tátou byl „hluboký” jako sníh v Tatrách. Táta, byť s rozpaky totiž kývl na mou nabídku strávit víkend na Téryho chatě. On už svůj batoh měl, ale mně se zdál můj Variant 52 na víkend v Tatrách, kdy s sebou člověk nemusí tahat karimatku se spacákem, trochu moc robustní. Tak jsem se začal poohlížet po nějakém tom lezeckém batohu s ne tak štědrým objemem, který by ale byl bohatý na udělátka, jež mám u značky Osprey tak rád. Do oka mi padl Mutant 38 a Variant 37, který ale bohužel už nebyl k dispozici, tak jsem prubnul „mutanta”. A nebyla to vůbec špatná volba!

mutant-38_black_web_3_3

VýhodyNevýhody
+ váží jen 1,19 kg (a lze snížit až na 810 g)


- jednokomorový, což není až taková nevýhoda, ale…
+ je pohodlný i při větší zátěži (nutno ovšem správně nastavit popruhy)- chybí stahovací šňůrka na těle batohu (nutno dokoupit zvlášť)
+ odnímatelné víko a možnost připevnění lana- hroty cepínů jsou nekryté (mohou se poškodit nebo mohou poškodit batoh)
+ velké množství lezeckých vychytávek- vyšší pořizovací cena, přestože je levnější než Variant
+ síťka na helmu
+ kompresní popruhy stahují celý batoh po obvodu
+ je fešný

Spolehlivý parták do hor, na skialpy i na lezení na skále a vícedélky.

Variabilita na každém kroku

Batoh je vskutku lehký, váží jen 1,19 kg, což je na jeho velikost parádní hmotnost. Co víc? Hmotnost můžete překvapivě ještě snížit o celých 380 g odstraněním horního víka, které je uchyceno pomocí čtyř přezek. O uzavření batohu bez víka se v tomto případě postará chytrý systém FlapJacket, jenž zaručí, že vám při nepřízni počasí dovnitř nenaprší, ani nenapadá sníh. Vyjmete-li HDPE desku s aluminiovou výztuhou, váha půjde dolů na neuvěřitelných 810 g, což ale bude mít za následek to, že budou záda méně pohodlná a pevná, tudíž je třeba s tím počítat. Odstraněním horního víka se ale rozhodně nepřipravíte o kapsičku na drobnosti, která je znovu všita i na vnitřní straně FlapJacket, což je docela velká výhoda.

mutant-recenze

FlapJacket namísto odnímatelného víka

Záda na jedničku

mutant-38_black_back_web_1_3Zádový systém, ač působí perforovaně, je parádně odvětraný a téměř se na něj nelepí sníh (odzkoušeno při kontrolovaném pádu do svahu), popruhy jsou pohodlné, vyztužené příjemnou měkkou pěnou, která má v sobě „díry”, na kterých Osprey snižuje váhu batohu, aniž by mu ubíral na komfortu. Na rozdíl od jiných lezeckých či menších batohů, disponuje Mutant praktickými balančními popruhy.

Bederní pás je pevně sešitý s tělem batohu. Je dostatečně široký, poměrně krátký a nevyztužený pěnou, což umožňuje snazší manipulaci. Nedá se sice odepnout, ale právě díky absenci pěny, která jej dělá méně tvárným a ohybatelným, není problém připnout jej k tělu batohu, pokud by vám při nošení překážel.

Na bocích bederáku jsou umístěna ještě dvě velká materiálová poutka na upnutí lezeckého železa. Oproti modelu Variant má tak Mutant navíc i poutka na Caritool, na která se dá připnout ještě mnohem více lezeckých serepetiček.

mutant-2-recenze

Caritool na bedráku.

Vychytávky všude, kam se podíváš

Co se týče upnutí cepínu, je trochu rozdílné oproti Variantu i jiným modelům – v něčem je to lepší a v něčem taky horší. První věc, která je jinak (a podle mě osobně) i hůře zpracovaná, je systém provlečení hrotu cepínu přes látkové oko.

Mechanicky odolná PU tkanina na předním panelu sice vypadá bytelně, nicméně oproti Variantu je více náchylná na poškození. U Variantu se hroty cepínů totiž schovávají za onu vyztuženou část, kam patří i mačky, která je na omak opravdu dosti tvrdá. Zde u Mutantu je cepín pouze provlečený, takže pokud je batoh dole zcela naplněn, hrot cepínu tlačí přímo na tělo batohu, což může (ale i nemusí) způsobit jeho poškození. Záležet bude asi na tom, jak moc nabroušené máte cepíny. 😀 Já teda použil turistický cepín Grivel Air Tech Evolution, který má jen mírně zakřivené topůrko. Oproti lezeckým cepínům tak nejsou hroty plně zasunuté.

Co vás ale jistě potěší, je malá spona na gumce zvaná Dual ToolLock™, kterou provlečete okem cepínu a funguje jako kotva. Topůrko už pak připevníte klasickým Alpinclipem k tělu batohu, aby se nehýbalo.

Poutko na hroty cepínu a Dual ToolLock na připevnění cepínu.

Poutko na hroty cepínu a Dual ToolLock na připevnění cepínu.

Pokud jste vyznavači skialpů, tak vás jistě nadchne i ručně tkané silné poutko na připevnění lyží. Byť Mutant není ryze skialpový batoh, ke skialpům nevyhnutelně patří  i nějaké to lezení či pohyb na svahu a ledu, tudíž by to bez cepínu a maček či haršajzen (stoupací železa pro lyže) nešlo. A pokud nejste zapálený skialpinista, můžete na poutka s klidem upnout další materiál, který se už nevešel na poutka na umístěná bederáku. Počítejte ale s tím, že jsou o něco dál, a tak asi i trochu hůře přístupné.

Ručně tkané silné poutko na upevnění lyží (tmavě šedé vlevo) a kompresní popruhy po celý výšce těla batohu

Ručně tkané silné poutko na upevnění lyží (tmavě šedé vlevo) a kompresní popruhy po celé výšce těla batohu.

Trochu škoda je, že Osprey nedodává k tomuto batohu stahovací gumičku, která se dá provléct poutky na přední straně batohu, a vytvořit tak síť. Dalo by za ní nosit třeba karimatku nebo mačky (pokud nemáte ochranný obal). Nicméně se dá tahle vychytávka dokoupit zvlášť a určitě to i doporučuji.

Vrcholovka a vercajk napravo

Vrcholovka a vercajk napravo

Baranie rohy, polská část tater a mutant

Baranie rohy, polská část Tater a Mutant

Mutant 38 v akci (Baranie rohy 2526 m n.m.)

Mutant 38 v akci (Baranie rohy 2526 m n.m.)

Finální verdikt aneb jak to vidím já…

Na batohu mi trochu chybí objemnější síťované kapsy po stranách, kam se dá uložit pití nebo jiný „oválný materiál”. Uvnitř batohu je samozřejmě zabudovaná vnitřní kapsa na hydrovak, která má u víka výstup na hadičku, čímž se situace s pitím snadno vyřeší. Co se ale „oválného materiálu” týče, mám na mysli fakt, že pokud Mutant skutečně využíváte jako lezecký batoh, je v případě akce ve sněhu a ledu zapotřebí mít i permanentně připevněnou lavinovou lopatu a sondu, a to nejlépe v samostatné kapse. To však Mutant neumožňuje, protože je jednokomorový. Situaci lze ale vyřešit právě již výše zmiňovanými poutky s gumkou, která ale není součástí batohu, což je podle mě asi největší slabina, nikoli ale nepřekonatelný problém.

Připevnění helmy pod síťku.

Připevnění helmy pod síťku.

Co považuji za velké plus u Mutanta a zároveň mi to chybí na Variantu je to, že na víku má dvě kapsy na zip. První je prostornější, ideální na peněženku nebo jiné drobnosti typu čelovka, šátek či náhradní rukavice. Pokud máte goráčovku, vleze se bez problémů tam a není třeba ani rozepínat batoh. Druhá menší kapsička skrývá malou síťku na helmu, takže v případě, že máte již batoh plně naložený, se dá helma bez problému upnout na víko batohu a přetáhnout síťkou, kterou pak zaháknete za oko u konce víka. Díky tomu je helma prakticky ihned připravená k použití. Je ale tak trochu škoda, že se nedá pásek síťky přitáhnout kompresním popruhem, který má přesně danou délku. V případě, že je batoh naplněn a je v něm pořád trochu místa, helma při usazení s víkem trochu „blemcá”, protože není dostatečně fixovaná. Doporučuji proto helmu dávat pod síťku tak, jako byste si ji dávali na hlavu, tudíž čelem vpřed, pak to sedí mnohem lépe.

Tělo batohu je dobře fixováno soustavou kompresních popruhů, které pevně a stabilně drží, a tím stahují obsah batohu po celé jeho výšce a ne jen na dvou místech, jak tomu bývá u některých jiných modelů a značek. Lze za ně též připevnit třeba návleky na mačky, pokud potřebují trochu proschnout, nebo ještě spoustu dalšího materiálu, který se hodí mít na cestách při ruce. Třeba i výše zmiňovanou lavinovou sondu za předpokladu, že by se upevnila tak, aby ani při náročnějším pohybu neproklouzla a nevyjela.

Sečteno a podtrženo, Mutant 38 je spolehlivý batoh se solidním objemem, propracovaným designem a komfortními zády, který potěší vášnivé outdoorové nadšence všeho druhu. Batoh je totiž šikovně řešený tak, abyste jej mohli využívat při různých aktivitách venku i v hale po celý rok. Zkrátka dobrá investice do vybavení, která se vyplatí. Prostě Osprey.

Autor: Honza Kaděra

Foto: ospreyeurope.com, archiv Honzy Kaděry

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..