Blog Bagalio

RECENZE: Deuter Trans Alpine 26 SL

Autor 2.5.2016 Testujeme

Trans Alpine 26 SL je model vhodný na lehčí turistiku a cyklistiku, čemuž je uzpůsobena i jeho hmotnost a funkční prvky. Batoh s rozměry 48 x 26 x 22 cm váží pouhých 1,1 kg, takže ho na zádech při běžném naplnění skoro neucítíte, pokud v něm zrovna nepřenášíte stavební materiál.

Deuter Trans Alpine 26 SLZa jedny peníze hodně muziky! (aneb multifunkční dámský batoh existuje)

VýhodyNevýhody
+ funkční a komfortní zádový systém vhodný pro ženy nebo muže s krátkými zády- konzervativní design
+ důmyslný systém nastavitelných popruhů- ne příliš praktické řešení kapes na bederním popruhu
+ boční kapsa v zádovém panelu- bočních síťované kapsy jsou malé
+ organizér v přední kapse- na výběr je malé množství barev
+ zipy lze uzamknout pomocí cvočků- vyšší pořizovací cena
+ kapsa na hydrovak
+ integrovaná pláštěnka na batoh
+ pohodlné nošení

Speciální zádový systém

Deuter Trans Alpine 26 SLTrans Alpine 26 SL má skvělý zádový systém AirStripes, ten je tvořen dvěma úzkými profilovanými styčnými plochami, odvětrávacími drážkami a 3D síťovinou. Pomůže s odvětráváním, což nadchne ty z vás, kdo stejně jako já nesnáší pocit promočených zad.

V praxi to samozřejmě neznamená, že se při nošení tohoto modelu nebudete vůbec potit, jak někteří obchodníci mnohdy tvrdí. Pocení je přirozený jev, proto mu nelze fyziologicky zabránit, a to hlavně při náročných fyzických aktivitách (výšlap s vyšším převýšením, jízda na kole v horském terénu nebo při dobíhání na bus). Každopádně se ale díky propracovanému panelu zbavíte nepříjemných mokrých fleků, kterým byste se u levnějších batohů rozhodně nevyhnuli.

Ušitý na míru ženám i mužům menšího vzrůstu

Vzhledem k tomu, že je batoh s označením SL (short length) určen pro ty, kdo jsou malí vzrůstem, ale velcí činy, může být pohodlný i dospívajícím dětem, kterým bude mimo jiné šetřit páteř. Velikost mých zad odpovídá konfekční velikosti XS/S a batoh mi seděl po utáhnutí všech popruhů jako ulitý.

Popruhy se navíc dají snadno nastavit lehkým popotáhnutím a plastové klipsy neprokluzují při zátěži ani pohybu, což je další plus. Co ocení hlavně dámy, je šikovné uzpůsobení popruhů. Díky tomu, že jsou podstatně užší, netlačí v podpaží, ani na prsou či v bedrech, a to ani při plném naložení nebo delší jízdě na kole. Batoh je anatomicky tvarovaný, díky čemuž dobře přilne k tělu uživatele, který má radost z pohybu.

Batoh plný vychytávek

Deuter Trans Alpine 26 SLZ dalších vnějších vychytávek stojí za zmínku přední kapsa s organizérem, kam se vejde vše, co potřebujete mít běžně po ruce a co můžete eventuálně ponechat bez dozoru. Malé přihrádky jsou ideální na kancelářské potřeby (kabely, flash disky, lepící bloček na poznámky) i dámskou výbavičku (manikúra, zrcátko, krém na ruce, pomáda, žvýkačky). Součástí organizéru je i spona na klíče.

Do přední části kapsy se vejdou taky dioptrické, případně sluneční brýle, což je fajn během letních i zimních slunečných dnů. Pokud rádi jezdíte na kole, oceníte také popruhy, které bezpečně zafixují helmu na předním panelu tak, že nevypadne ani při náročnější manipulaci. Přední kapsa vespod je vhodná na umístění například čelovky, blikaček či zámku na kolo, kde je budete mít hned po ruce.

Posledním prvkem, který bych vyzdvihla, je rovnoměrné rozložení reflexních ploch, které najdete jak na předním panelu a lemování bočních kapes, tak na ramenních popruzích. Zvláště pokud jezdíte na kole nebo se vracíte z pěšího výletu pozdě večer a po cestě, kde bývá provoz, budete mnohem lépe pasivně chráněni. V praxi vás bude lépe vidět ve tmě a při snížené viditelnosti na mnohem delší vzdálenost (BESIP udává, že až na asi dvě stě metrů). Výrazně tak zvýšíte šanci zabránit případné dopravní nehodě. Dle mého názoru by však batoh mohl mít i více reflexního materiálu zejména na předním panelu, kde se nachází pouze jediný proužek s rozměry asi 3 x 1 cm.

Účelně řešený interiér

Batoh je prakticky řešen i zevnitř. Mě nadchla prostorná hlavní komora, kterou lze ponechat buď celistvou, nebo rozdělit zipem na dvě části. Plnit se dá klasicky shora jako krosna, ale i pomocí otvoru na zip ve spodní části. To je velká výhoda při výletech, kdy potřebujete mít věci přehledně uspořádané. Počítáte-li při výletování s nepřízní počasí nebo velkou námahou, můžete se tak vybavit i extra oblečením na převlečení, které uložíte právě do spodní části, kam se mimo jiné vejde i kompaktní spacák! Pokud už máte oblečení použité, můžete ho bez obav odložit rovněž do spodní části, kde bude oddělené od všeho ostatního.

Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL

Přestože v hlavní komoře není přihrádka na notebook, což je logické vzhledem ke sportovní povaze batohu, je dostatečně velká na to, aby se do ní dal uložit 15,6“ notebook (38 x 25 cm) i v širším neoprenovém obalu. Díky objemu 26 litrů se tak do batohu vejde stále vše, co je třeba na cyklovýlety (nářadí, pár kousků oblečení, jídlo a pití, osobní věci, mobil, peněženka), jednodenní horskou túru (lékárnička, kosmetická taška, pár kousků oblečení, hygienické potřeby, jídlo a pití) i každodenní cestu do školy či práce (sešity, složka, blok, laptop s příslušenstvím, svačina).

V hlavním prostoru jsou tři oddělené vnitřní kapsy. Používáte-li hydrovak, máte vyhráno, pokud ne, tak kapsu můžete využít alternativním způsobem. Vejde se do ní například knížka menšího formátu (skvělá zpráva pro milovníky dlouhých jízd MHD a vášnivé čtenáře), malá lékárnička, sada na rychloopravu duší nebo v případě školního či pracovního využití diář, nabíječka, sluchátka, pouzdro nebo i mp3 přehrávač (pro větší pohodlí můžete protáhnout sluchátka vývodem na hydrovak, kde se vám nezasukují).

Menší kapsa válcovitého tvaru se docela dobře hodí nejen na malou pumpičku (pro případ cyklovýletu), ale dají se do ní dát i propisky, parfém ve skle nebo deodorant. Třetí kapsa je na rozdíl od dvou předchozích umístěná na zádech a je jako stvořená na hygienické potřeby (kapesníčky, náplasti, léky, dezinfekce, krém na opalování) nebo nějakou tu sladkost na doplnění energie po náročném fyzickém výkonu (v zadní části se prostě nic nerozmačká).

Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL

Batoh je při rovnoměrném zatížení vcelku stabilní, což samozřejmě nebude fungovat, pokud bude hlavní komora prázdná a přední kapsy přeplněné (aneb fyziku prostě nepřekonáš).

Technické detaily

Deuter Trans Alpine 26 SLVelmi kladně hodnotím i použité materiály, které opravdu něco vydrží! Povrch je tvořen kombinací dvou odolných nylonových tkanin – Deuter Ripstop 330 a Nylon Ballistic, které jsou opatřeny PU zátěrem. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že při lijáku ani při sněžení (nemám na mysli blizard nebo vánici), nemusíte hned vytahovat pláštěnku, protože voda po jemném (nehrubém) povrchu snadno stéká. A díky krytým zipům dovnitř při vertikální poloze nezateče ani kapka.

Zipy hlavní komory i spodního plnění jsou spíše menších rozměrů, ale jdou velmi dobře otevírat i zavírat, aniž by se nějak zadrhávaly. Taháčky lze navíc sepnout bezpečnostními cvočky, které překvapivě dobře drží a nelze je rozepnout bez škubnutí, což může případně odradit kapesní zloděje. Přesto však důrazně doporučuji všechny cennosti uschovávat v zádové kapse, kterou máte pořád pod kontrolou (je umístěna přímo pod loktem).

Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL

Přecijen se najde nějaká ta moucha

Deuter Trans Alpine 26 SLJako nedostatky týkající se zpracování vnějšku vnímám hlavně řešení dvou kapes na síťovaném bederním popruhu. Jsou totiž dost malé, takže se do nich máloco vejde. A když už, tak se kvůli děrovanému materiálu s předměty špatně manipuluje. Navíc nejsou chráněné před nečistotami prostředí, prachem ani vlhkostí, takže do nich nejde dát např. mobil, který byste potřebovali mít po ruce, ani klíče, peněženku či kapesník.

Toto vše ale můžete uložit do zádové kapsy, kterou lze pohodlně otevřít pravou rukou, pokud se vyvléknete z levého ramenního popruhu. Ovšem je to i tak trochu nepraktické a nějakou chvíli trvá, než rukou kapsu nahmátnete a otevřete zip.

Dalším lehkým handicapem jsou boční síťované kapsy po obou stranách, které mají na můj vkus, příliš malou kapacitu a průměr. V praxi to znamená, že do nich stěží umístíte láhev s vodou (1,5 l) tak, aby nevypadávala nebo aby nebyla gumička po obvodu natažená k prasknutí. Pokud se tedy na túru vydáváte raději s lahví než s hydrovakem, pak je třeba říci, že se do obou kapes vměstnají lépe sportovní láhve menšího objemu (0,75 l) s průměrem cca 7 cm. Zajímavostí a malou záhadou tak zůstává fakt, že například pivo se do kapes vejde jak v plechu, tak v láhvi.

Všestranný společník

Je-li vaším koníčkem sport, pak sami víte, že se bez alespoň základní výbavy při jeho provozování neobejdete. Pokud dáváte přednost více disciplínám, jistě oceníte batoh, který bude univerzální a nebude vás nutit dělat kompromisy mezi funkčností, odolností a komfortem. Deuter Trans Alpine 26 SL je velmi dobrou volbou pro ženy i muže menšího vzrůstu (nebo pro dospívající děti cca 13+) s výškou postavy do 170 cm, kteří si rádi dopřejí aktivní odpočinek na čerstvém vzduchu po celý rok a zároveň potřebují spolehlivý batoh na běžné denní užívání.

Přestože je batoh primárně určen na cyklistiku, můžete s ním lyžovat, cestovat, vyrážet na jednodenní turistické výlety, chodit na procházky do přírody i každý den do školy či práce. Proto se není třeba obávat vyšších pořizovacích nákladů, neboť ty se vám v podobě mnoha úžasných zážitků a spolehlivých služeb opravdu vrátí.

Pokud nejste designový závislák, hipster nebo fanda nejnovějších „supercool“ kombinací pestrých a šílených barev či motivů, troufám si říct, že s trochou péče budete s všestranným a dobře funkčním batohem Trans Alpine 26 SL spokojeně fungovat i mnoho let po uplynutí záruční lhůty.

Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL Deuter Trans Alpine 26 SL

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..