Blog Bagalio

RECENZE: Deuter ACT Lite 35+10 SL

Autor 20.6.2016 Testujeme

Deuter ACT Lite 35+10 SL se vyznačuje moderním a sportovním designem. Hlavní výhodou tohoto dámského turistického batohu je možnost zvětšení objemu až o deset litrů. Disponuje také špičkovým zádovým systémem, což je u značky Deuter běžné. Vyrábí se ve více barevných variantách, takže si vybere jistě každá milovnice pěší turistiky.

Dámský odlehčený batoh ideální pro pěší turistiku i delší poznávací zájezdy

VýhodyNevýhody
+ moderní design a výrazná barevná varianta- poměrně úzké ramenní popruhy
+ nízká hmotnost- malá odolnost proti zašpinění
+ zádový systém Aircontact Vari Quick- absence integrované pláštěnky
+ dobře členěný vnitřek- malé boční síťované kapsy
+ kvalitní a odolné plastové přezky
+ příprava pro vodní rezervoár
+ možnost plnění batohu spodním otvorem
+ SOS štítek

Recenze Deuter ACT Lite 35+10

Proč zrovna tento batoh?

Turistický batoh Deuter ACT Lite 35+10 SL jsem si vybrala pro měsíční cestování po Asii. Tento model mi doporučil prodejce v obchodě BatohyBrašny.cz (dnes Bagalio). Před tím jsem neměla příliš velké zkušenosti s batohy, a tak jsem si nechala poradit. Při prvním shlédnutí batohu mě nejvíce zaujala barva. Varianta Petrol-mint vypadá úžasně a batoh je na první pohled výrazný a pestrý.

Po prozkoumání detailů jsem batoh posadila na záda a ihned mě potěšila jeho nízká hmotnost. To ocení každá holka, která necestuje se svým osobním šerpou, ale všechny věci si nese sama.

Zvolený objem 35+10 litrů se zdál na první pohled dost malý a ze začátku vypadalo nemožně zabalit se na celou měsíční dovolenou do Asie. Moc lidí mi nefandilo, ale kupodivu se nakonec do batohu vešlo vše potřebné. Plně naložený batoh vážil deset kilogramů, což bych označila jako maximum pro pohodlné cestování v Asii.

Recenze Deuter ACT Lite

Velmi pohodlný a nastavitelný zádový systém

V první řadě bych přiblížila zádový systém. U tohoto modelu Deuter používá typ Aircontact Vari Quick. Dámské provedení nese označení SL (z anglického „short lenght“, tj. „krátká délka“). Batoh s tímto pojmenováním je určen hlavně pro nás ženy, a případně pro muže menšího vzrůstu. Již při prvním nasazení batohu na záda bylo zřejmé, že tato dámská verze má užší ramenní popruhy. Musela jsem si na to zvyknout, jelikož jsem do té doby měla zkušenosti s klasickými batohy, a tedy širokými ramenními popruhy a delší celou zadní částí.

Recenze Deuter ACT Lite

Po nastavení všech popruhů, které se snadno utahují i povolují, jsem si našla takovou polohu, která mi vyhovovala. Po počátečních rozpacích jsem se s batohem rychle sžila. Oceňuji hlavně možnost posouvat ramenní popruhy dolů či nahoru pomocí systému na suchy zip. Lze si tak zádovou část prodloužit či zkrátit a pohrát si s těžištěm batohu.

Zádovy systém Aircontact Vari Quick je opravdu komfortní „vychytávkou“ batohu. Díky skvělému polstrování zajistí, že vás nic netlačí i při celodenním nošení, zároveň zde výrobce pamatoval i na ventilaci či odvětrávání. Středový tunel eliminuje pocení zad, což oceníte nejen v teplejších oblastech.

Recenze Deuter ACT Lite

Uvnitř je batoh chytře členěný

Velkou předností batohu ACT Lite je dvoukomorový vnitřek. Pravděpodobně to nezaručí, že nebudete pořád něco hledat, ale na to je koneckonců každá holka, která nosí kabelky, zvyklá. Hlavní část je oddělená od spodní komory přepážkou na zip. V případě potřeby je možné přepážku rozepnout a celý vnitřek batohu využít jako celistvý prostor. Mně osobně se rozdělení obou komor osvědčilo. Spodní menši část lze využít na věci, které potřebujete každý den, a které zabírají zbytečně mnoho místa. Řadila bych zde spacák, případně tašku s hygienickými potřebami. Během kratších výletů si spodní část dokážu představit jako místo pro boty či mokré oblečení.

Zajímavým doplňkem hlavní komory je fixační popruh k připevnění a zajištění věcí v batohu. Popruh se nachází mezi horní částí batohu a víkem. Tímto popruhem lze jednoduše stáhnout a zmáčknout obsah horní komory nebo je možné mezi horní komoru a víko upnout mikinu či lehkou bundu.

Výborným detailem je i ,,zamykací“ stahovací jezdec na šňůrce, kterým se uzavírá horní část batohu. Manipulace je velmi rychlá, pohodlná a člověk nemusí mít strach, že by se mu věci z batohu vysypaly.

Součástí vnitřního obsahu se může stát i hydrovak, jelikož batoh je na tento doplněk ve všech směrech připraven. Je zde poutko na upevnění vaku i otvor pro vývod hadičky na ramenní popruh. Toto jistě ocení hlavně sportovci nebo turisté, kteří nemají čas sundávat batoh ze zad. 🙂

Recenze Deuter ACT Lite

Kolem dokola aneb různé funkce a doplňky

Mimo již zmíněné výrazné barvy jsem si batoh zamilovala pro jeho nízkou hmotnost. Výrobce se dostal na 1580 g, což je u takto velkého a odolného batohu zajímavý počin. Ocenila jsem taktéž venkovní kapsu na mokré věci, která se nachází na čele batohu. Využila jsem ji však na uložení průvodců a bonbónů pro asijské děti. Na vnější straně batohu naleznete i poutka pro hůlky na nordic walking. Ze spodní strany jsou k dispozici dva stahovací úchyty na cokoliv – lze využít i na připevnění většího spacáku, který by vevnitř zabral zbytečně moc místa. Vešla by se tam určitě i karimatka.

Na bocích batohu se nachází síťované boční kapsy. U těch mě mrzelo, že nejsou dostatečně velké. Klasická PET láhev (1,5 l) s vodou se do nich hlavně při naplněném batohu špatně ukládala i vytahovala. V blízkosti bočních kapes jsou umístěné fixační popruhy, které lze použít i pro upevnění karimatky, mikiny nebo jiných věcí. Díky popruhům lze také lépe uchytit velkou PET láhev.

Víko batohu disponuje dvěma kapsami. Vnější kapsu lze použít na drobnosti, které člověk potřebuje mít po ruce – ideální pro nabíječku, malou GoPro kameru a jiné. Cennosti je potom vhodné uschovat do vnitřní kapsy.

Recenze Deuter ACT Lite

Určitě nelze opomenout SOS štítek, který se nachází na vnitřní straně horního víka. Slouží jako návod a postup v krizových situacích v horách. Tento label velmi oceňuji a chválím, jelikož je rozhodně víc užitečný než nálepka s informací, že batoh nelze prát v pračce.

Poslední zatím nepopsanou částí mého batohu je bederní pás. Ten je nastavitelný, příjemně polstrovaný a hlavně nikde netlačí. Odolná spona z plastu je lehce uzavíratelná a vydrží, i když na ni omylem šlápnete. 🙂 Příjemná je i malá ledvinková kapsa, kterou lze využít například k uschování mobilního telefonu.

Závěrem ještě malá zmínka k opěvované barvě mého modelu. Je skvělá na pohled, avšak přeci jen jsou na ní rychle vidět šmouhy a zašpinění. Hlavně v Asii během transportu autobusy a tuk-tuky dostal batoh hodně zabrat. I letecká přeprava se na něm podepsala v podobě šmouh. Pro tyto případy bych uvítala minimálně pláštěnku nebo ještě lépe ochranný obal. Lze jej však od značky Deuter samostatně pořídit.

Recenze Deuter ACT Lite

Suma sumárum a doporučení

Batoh Deuter ACT Lite 35+10 SL bych doporučila všem holkám, které mají problém s balením batohu. 🙂 Vejde se do něj vše potřebné, samozřejmě i pár nepotřebných věcí (což zjistíte až cestou). Pokud ho nenacpete kamením, máte jistotu, že tento batoh budete pohodlně nosit celou dobu a že ho unesete.

Je dobré si batoh předem plně naložit a vyzkoušet, abyste věděli, co od SL varianty očekávat. A pro ty, kterým vadí, že svůj vysněný batoh zašpiní, doporučuji přikoupit i obal na batoh, což se, jak bylo vidět v Asii, stává zcela běžnou součástí výbavy každého cestovatele, který investoval do kvalitního batohu.

Recenze Deuter ACT Lite

Autorka: Zuzka

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..