Blog Bagalio

SROVNÁNÍ: CamelBak Eddy 0,75 l vs. Nalgene Wide Mouth 1 l

Autor 29.8.2016 Testujeme

Váháte při výběru kvalitní láhve? Máme pro vás srovnání dvou zástupců našich bestsellerů.

CamelBak Eddy 0,75 l

VýhodyNevýhody
odolný materiál bez BPAnáročnější způsob čištění
nízká hmotnostsání pomocí slámky je pomalejší než pití otvorem přímo
snadná manipulaci s pomocí pouze jedné rukynekrytý náustek
lze pořídit náhradní součástky

Rozměry: 25,5 x 9 x 8 cm

Láhev Camelbak Eddy 0,75 l je praktickým a důmyslně navrženým doplňkem, jehož službu využijete při běžných činnostech i oblíbených sportovních aktivitách. Láhev má ideální tvar i velikost, takže se rychle a snadno používá. Bezpečný plast bez škodlivých ftalátů, z nějž je láhev vyrobena, vás překvapí dlouhou životností, stejně jako inovativní náustek, který vám navíc dokáže, že ani netradiční způsob pití nemusí být nepraktický.

láhve Camelbak

Funkční vzhled a bezpečný materiál

Láhev se skládá ze čtyř částí – chemicky stabilního a bezpečného plastového těla (Eastman Tritan copolyester bez bisfenolu A), uzávěru s madlem (polypropylen bez bisfenolu A), slámky a skusového náustku (100% lékařský silikon). Všechny části do sebe dokonale zapadají a na to, abyste jednotlivé komponenty složili či rozložili, nepotřebujete užívat sílu. Štíhlé tělo láhve umožňuje nejen její snadné uchopení, ale i umístění do většiny držáků jak na kole, tak v autě.

Láhev je také opatřena šikovným očkem, s jehož pomocí ji lze připnout k poutku na batohu i k tašce. Bez problému ji můžete nosit i v boční kapse batohu či jen tak ruce, aniž by vás nějak výrazně zatěžovala. Zcela prázdná totiž váží pouhých 153 g!

Snadné používání

Způsob pití je u této láhve v podstatě stejný jako u vodních rezervoárů, takže pokud používáte hydrovak, nemusíte se nic moc nového učit, prostě láhev vezmete, naplníte a pijete. Pokud jste ale outdoorovými vychytávkami neposkvrnění, bude fajn, když se s novou láhví trochu blíž seznámíte. Nejdříve je potřeba vyklopit ventil, skousnout náustek, a poté už sajete vodu, která protéká slámkou z láhve přímo do náustku.

V případě, že jste hrdým majitelem hydrovaku, vás asi trochu překvapí, že je průměr slámky menší než u sací trubičky hydrovaku. To v praxi znamená, že proud nasávané tekutiny není tak objemný a rychlý, což nemusí vyhovovat zejména mužům, kteří potřebují při sportu nárazově vypít mnohem více vody. Uhašení žízně tedy může s Camelbak Eddy někomu trvat o pár minut déle. Pokud ale patříte mezi tzv. popíječe, kteří vždy využívají volných chvilek k tomu, aby doplnili tekutiny, pak budete s lahví plně spokojeni.

Camelbak

Na co si dát pozor

Díky šikovně řešenému spojení náustku a slámky nedochází při běžném nošení k protékání za předpokladu, že v sacím náustku nezůstane nedopitá tekutina. Náustek sám o sobě dobře těsní, ale pokud jej zaklopíte se zbytkem vody do uzavřené polohy, může se při zavírání stisknout a propustit pár kapek. Pokud se ale přesvědčíte, že jste vodu důkladně „vycucli“, nemělo by vám hrozit žádné nebezpečí.

Stejný problém s protékáním by se mohl objevit i v případě, že byste do láhve nalili sycený nápoj, který zvyšuje tlak v láhvi, jenž napíná silikonové těsnění. Z tohoto důvodu ani samotný výrobce nedoporučuje láhev využívat na sycené ani slazené nápoje. Pokud máte nejraději obyčejnou vodu z kohoutku nebo neperlivou minerální vodu, pak budete mít u této láhve vyhráno. A jestli si v létě chcete dopřát osvěžení, bez problému můžete do láhve dát na zchlazení vody led, stačí jen odšroubovat víčko a dle libosti naplnit.

Mechanismus láhve je založen na vyklápění. Náustek, ze kterého pijete, však není krytý žádným plastovým uzávěrem nebo chytře řešenou krytkou, která by jej chránila před nečistotami. Proto se láhev hodí spíše na „indoor“ použití ve fitku či v kanceláři, výlety autem nebo cykloturistiku.

Čištění a tip na závěr

Přestože je údržba láhve Eddy trochu náročnější, není ani zdaleka tak složitá, jak se může na první pohled zdát. Láhev stačí rozložit na jednotlivé díly a vložit je do horního šuplíku myčky nádobí. Tajemstvím úspěchu je nechat láhev i všechny její části úplně vyschnout a poté složit dohromady.

Velkou výhodou je, že Camelbak nabízí možnost dokoupit náhradní části. Pokud se vám tedy stane nějaká závažnější nehoda nebo dojde k velkému opotřebení některé z částí (ventil, slámka), nemusíte se trápit tím, že byste o svou oblíbenou láhev přišli.

Sečteno a podrtženo

CamelBak Eddy s patentovaným ventilem Bite Valve a praktickou vnitřní slámkou je dobrou volbou pro každodenní používání, na kolo i do kanceláře. Od běžných láhví se Eddy liší osobitým vzhledem i funkčním designem, který jednak zabraňuje protékání, ale také umožní manipulovat s lahví pouze za pomoci jedné ruky.

Pokud z nějakého důvodu nemáte rádi plast, i když prokazatelně neobsahuje škodliviny, pak můžete dát přednost skleněné láhvi. V tomto případě vás určitě potěší fakt, že láhev Eddy se stejným mechanismem vyrábí Camelbak právě i ve skleněné variantě. Moderní Eddy Glass 0,7 l má na svém povrchu umístěné protiskluzové pásky z různě barevného silikonu, které hezky vypadají a jsou maximálně praktické.

Nalgene Wide Mouth 1 l

VýhodyNevýhody
odolný materiál bez BPA příliš široké hrdlo
vhodná pro teplé i studené nápojepři pití se nelze pohybovat
nízká hmotnost
ryska
nízká cena

Rozměry: 21,6 x 8,9 cm

Chytrý a léty osvědčený design

Víceúčelová láhev Nalgene Wide Mouth o objemu 1 l s jednoduchým designem patří mezi špičkové láhve, jejichž odolnost vás mile překvapí. Láhev, jejíž hmotnost činí pouhých 179 g, je složena ze tří částí – válcovité nádoby z plastu Everyday™ Tritan™ (neobsahuje bisfenol – BPA), plastového uzávěru se závitem a plastového kroužku s páskem spojujícím uzávěr s láhví. Díky této vychytávce se už nemusíte obávat ztráty víčka na cestách, při pití či nabírání vody přímo z pramene během vysokohorské túry nebo expediční výpravy. S pomocí pásku lze láhev pohodlně připnout na popruh batohu, kde se vám dobře ponese a neztratíte ji z dohledu.

Copolyester Tritan je velmi odolným plastem, který snese nejen teplotní extrémy od -40°C do 100°C, ale přežije i menší pády a nárazy, po kterých zůstanou na povrchu jen drobné oděrky, s nimiž lze láhev dál bezpečně používat. Samozřejmě je ale lepší dávat na láhev pozor vždy a všude, odměnou vám bude nejen její 100% funkčnost, ale i pěkný vzhled.

Láhev Nalgene

Nevýhoda může být i výhoda

Láhev Nalgene je jednou z mála láhví na trhu, jejíž hrdlo má průměr neuvěřitelných 63 mm. Především pro ty z vás, kdo hojně používají outdoorové filtry na láhve, je toto skvělá zpráva. Na tuto láhev vám totiž budou bez problému pasovat. Široké hrdlo je praktické i v dalších ohledech – usnadňuje čištění i plnění láhve vodou či ledem.

Tento typ hrdla má však i své nevýhody. V tomto případě je problémem číslo jedna především to, že se z láhve nemůžete napít, když se pohybujete (jízda dopravním prostředkem, chůze, sport). Pokud nejste zvyklí pít ze širokého otvoru, bude vám zřejmě pár dní trvat, než si zvyknete na to, že musíte láhev naklánět postupně vždy jen o malý kousek, jinak dostanete malou spršku. Problém lze ale snadno vyřešit dokoupením redukce Nalgene Easy Sipper. Redukci snadno vložíte do hrdla láhve, a tím nasměrujete proud vody do mnohem menšího otvoru.

Díky šroubovacímu víčku máte rovněž jistotu, že z láhve nevyteče ani kapka, která by vám mohla nadělat neplechu v kabelce či batohu. Tato láhev je tak vhodná na řadu sportů, procházky, ale i do školy či kanceláře. Pokud patříte mezi horaly, pak jistě najdete pro láhev i alternativní způsob využití. Můžete do ní například umístit drobnosti, které chcete při pobytu v přírodě udržet za všech okolností suché. Jelikož láhev nezapáchá, je možné ji v případě nouze použít i jako přenosnou krabičku na suché potraviny.

Vzhledem k tomu, že má láhev Nalgene Wide Mouth větší objem než běžné lahve, nesedí tak dobře v ruce, jako její menší „kolegyně“, ale i na to se dá v pohodě zvyknout. Na druhou stranu nemusíte láhev příliš často doplňovat, litr vody vám nějakou dobu vydrží, i když se snažíte pít pravidelně a často. Zabudovaná ryska je skvělým pomocníkem nejen při outdoorovém vaření, ale i ve chvíli, kdy potřebujete dodržovat pitný režim nebo dietu.

Čištění

Vyčistit láhev Nalgene Wide Mouth zvládne úplně každý. Buď můžete láhev umístit do horního košíku v myčce na nádobí, nebo ji můžete vymýt i ručně. Stačí odšroubovat víčko a láhev vypláchnout buď jen teplou vodou, nebo teplou vodou s kapkou prostředku na nádobí.

láhev Nalgene

Sečteno a podtrženo

Nalgene Wide Mouth 1 l je multifunkční láhev, kterou můžete používat při svých aktivitách po celý rok. Ti, kdo se alespoň párkrát do roka vydají na výlet do přírody, lézt nebo kempovat, koupí tohoto šikovného, lehkého a odolného pomocníka určitě neprohloupí, ba naopak. A zkrátka nepřijdou ani ti, kdo se věnují některému z kolektivních sportů, během kterých jsou samozřejmostí přestávky na doplnění tekutin.

Pokud je ale vaší vášní cyklistika nebo jiná aktivita, při které potřebujete pít, i když jste právě v pohybu, pak raději sáhněte po láhvi Nalgene On the Fly 0,7 l nebo Nalgene On the Go 0,7 l, které jsou opatřeny pítkem nebo si za symbolickou cenu můžete dokoupit redukci Nalgene Easy Sipper, která zúží otvor pro pití a váš problém elegantně vyřeší.

Přeloženo z outdoorgearlab.com/ a doplněno dalšími poznatky z různých uživatelských recenzí.

Zdroje fotografií: Facebook Nalgene, Facebook CamelBak

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..