Blog Bagalio

RECENZE: Vaude Prokyon 32

Autor 9.8.2017 Testujeme

Všestranný sportovní batoh, který vám možná, stejně jako mně, přiroste k srdci tak, že ho nebudete používat pouze pro sportovní účely.

VýhodyNevýhody
kvalitní materiály a provedenínemožnost vyndat zádovou výztuž
skvělý design
velké množství kapes – na ramenním a bederním popruhu, na horním víku, elastické postranní kapsy
hlavní část batohu na zip
nastavení popruhů dle výšky
množství volně umístěných poutek
pláštěnka v malé kapsičce vespod batohu

B11955_673atoh Prokyon vytvořil oblíbený německý výrobce speciálně pro časově méně náročnou turistiku. Odpovídá tomu velikost, tvar, řešení zádového systému, bederní pás a mnohé další vychytávky.

Ani v této řadě nebyla společnost Vaude nešetrná k životnímu prostředí. Při výrobě byl kladen důraz na použití ekologických materiálů, ohleduplnost k životnímu prostředí a další zásady typické pro produkty s certifikací Green Shape, což může mnohé ekologicky smýšlející jedince zahřát u srdce. Mě tedy určitě.

Konstrukční možnosti batohu

Batoh Prokyon 32 poskytuje všechny vychytávky nezbytné pro jednodušší turistiku. Objem dokáže pojmout vše potřebné na jednodenní nebo víkendové výlety. Tvar batohu se směrem k bederní části lehce zužuje, což mimo jiné umožňuje optimální rozložení váhy a stabilitu při nošení. Horní část tohoto turistického batohu je kryta víkem, které obsahuje horní kapsu na zip, takže nejdůležitější věci můžete snadno uschovat v tomto lehce dostupném odděleném prostoru.

Další částí batohu je hlavní segment, který můžete ještě o několik litrů lehce navýšit, pokud je potřeba. Velkou výhodou je přístup do hlavní části také pomocí zipu. Po bocích batohu jsou umístěny boční strečové kapsy, kam vložíte jak láhve o jakémkoliv objemu, tak další věci, které chcete mít pohotově po ruce. A na úplný závěr, co se vertikálního členění týče, je nutno zmínit ještě kapsičku na pláštěnku, která je samozřejmě součástí batohu.

Nošení na zádech umožňují ramenní popruhy, z nichž levý disponuje kapsičkou poskytující prostor pro věci, které potřebujete mít po ruce a pod dohledem. Nechybí ani odlehčený bederní popruh také s kapsou, tentokrát však na straně pravé.

Dále se na batohu vyskytují poutka pro připevnění potřebných věcí, které mají větší objem a do batohu už se vám nevejdou. Zajímavá je také možnost zavedení hydrovaku.
vaude prokyon recenze

Zatěžkávací test v Portugalsku

Portugalsko je krásná země, která stojí za prozkoumání, a to jak na jihu, tak na severu. Batoh zde dostal dvoutýdenní zatěžkávací test a další následoval i v České republice. Ale už rozmanité portugalské prostředí bohatě stačilo k tomu, abych si udělala ucelený obrázek o vlastnostech tohoto sportovního batohu. Uspěl v horách na severu i v teplých oblastech středu Portugalska.

Po dvou týdnech intenzivního nošení na zádech se nebojím tvrdit, že tento batoh není sportovní, jak výrobce uvádí, ale téměř univerzální. Při nošení v přírodě, k němuž je konstruován, však obstál na výbornou.

Praktičnost

vaude prokyon recenzeBatoh je velmi praktický díky množství kapes, které nabízí. Nejenže si můžete věci dobře rozčlenit (důležité lehčí věci nahoře v kapse ve víku, drobné věci v postranních kapsách na ramenním i bederním popruhu, zbytek věcí v hlavní části), což je při cestování důležité. Ale také se k věcem za všech podmínek snadno dostanete. To umožňuje hlavně zip umístěný v hlavním prostoru batohu. Tím můžete batoh otevřít podobně jako kufr a bez problémů se dostat i k věcem, které jsou umístěny úplně naspod, a to bez složitého přehrabování.

Celkem vtipná mi však přišla informace od výrobce, že kapsa na ramenním popruhu je určená mimo jiné na telefon. V době velkých dotykových telefonů se do této kapsičky totiž málokterý telefon vejde. Věřím však, že každý si najde náplň, kterou lze této kapsy dát, ať už to budou klíče, lžička, peníze či jakákoliv jiná drobnost.

Může se však stát, že pokud budete dlouhou dobu nosit batoh pouze v tílku, kapsička na ramenním popruhu vás bude lehce otírat o ruku. Mohu z vlastní zkušenosti říct, že při dlouhém nošení to nebyla úplně příjemná záležitost. Ale nebojte se, tento problém se dá velice snadno vyřešit. V místě kapsičky je poutko, kam můžete prázdnou kapsu „zastrčit“, a překážet vám tak rozhodně nebude.

Nošení

Z důvodů velikosti, tvaru a konstrukce si dovolím tvrdit, že nošení tohoto batohu musí být příjemné zejména pro ženy. Značně jej ulehčují ramenní i bederní popruhy, které jsou s vycpávkou a velmi dobře se dají nastavovat. Ocenila jsem obzvlášť hrudní popruh, který je částečně elastický, takže ať už jdete v tílku, nebo na sebe navlečete teplé oblečení, popruh se příjemně přizpůsobí dle vrstvy vašeho oblečení. Popruhy a zádový systém také umožňují značnou stabilitu. Navíc si můžete ramenní popruhy nastavit dle výšky a preferencí, což je další velké plus.

vaude prokyon recenzePozitivem je také možnost zavedení hydrovaku. A pokud zrovna nepreferujete tento způsob přepravování tekutin, lze nosit vodu v lahvích po bocích. Tyto boční kapsy jsou elastické, takže s sebou můžete vzít láhev téměř jakýchkoli rozměrů. A budete-li mít lahve dvě, můžete batoh příjemně vyvážit na obou stranách.

Negativum však vidím v nemožnosti vyndat zádovou výztuž. Přístup k ní ve vnitřku batohu sice je (suchý zip), ale když začnete výztuž vytahovat, zjistíte, že je to téměř nemožné. Přece jen občas přijdou treky, kde je vám každý gram drahý a vyndání výztuže by mohlo být vítanou změnou. Ale to bohužel možné není.

Vychytávky

Mezi vychytávky, které se často hodí, patří pláštěnka schovaná v nejspodnější kapsičce batohu. Další je oddělená přihrádka v hlavní části, kam můžete dát různé mapy, lístky, papíry, ale hlavně hydrovak, pokud máte tuto formu pití v oblibě.

Poutka navíc, které se po bocích batohu vyskytují, jsou vhodná na upevnění spacáku či karimatky. Jsou lehce nastavitelná, takže finální objem batohu může být mnohem větší, než je uváděných 32 l. Záleží na vás, kolik unesete.

Vzhled

Musím se přiznat, že batoh jsem si z velké části vybrala i kvůli jeho vzhledovým vlastnostem. Design batohu je úžasný. I celkové barevné sladění je velmi příjemné. Barevná kombinace Cedar wood, kterou jsem zvolila já, mi připadá do přírody naprosto ideální. Hlavní barvou je zelená, plastové části jsou šedé a vycpávky jsou v barvě bordó. Pokud nechcete na túrách „křičet“, je tato volba docela ideální.

Modelová řada Vaude Prokyon však nabízí ještě klasickou černou a modrou barvu.

Závěrečné zhodnocení

vaude prokyon recenzeTento pohodlný batoh se díky svému objemu (32 l) hodí převážně na jednodenní nebo víkendové výlety. Ale jak mi moje zkušenosti potvrdily, batoh můžete použít na pochůzky městem i výlety delší, záleží na vašich potřebách, pohodlnosti a na tom, kolik věcí s sebou potřebujete přenášet.

Objem 32 l můžete lehce navýšit díky různým poutkům po bocích batohu. Po přidání karimatky a spacáku z vnější části může být výsledné číslo ještě mnohem vyšší.

Výhodu při nošení poskytuje plně kontaktní zádový systém F.L.A.S.H. NT a rychle a jednoduše nastavitelné ramenní i bederní popruhy, které obsahují malé kapsičky, což je občas velice praktické.

Velkým pozitivem je také zip v hlavní části prostoru, který umožní vyhledat věci v batohu i bez přehrabování.

Já jsem se svým výběrem jednoznačně spokojena a už se těším na další výlety a treky, při nichž mi tento batoh bude krýt záda.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..