Blog Bagalio

Jak se chytře zabalit na cestu do SAE

Autor 14.5.2024 Jak na to
Dubaj

Lákají vás pláže zalité sluncem, moderní architektura i luxusní nákupní centra a galerie? Chystáte se vyrazit na výlet či dovolenou snů do Spojených arabských emirátů (SAE) a hledáte rady, jak se na cestu co nejlépe připravit? Jste na správném místě! Máme pro vás několik tipů a doporučení na to, co si s sebou do této exotické destinace zabalit – od vhodného oblečení až po praktické doplňky, které vám zpříjemní cestu i pobyt.

Přizpůsobte se počasí

Spojené arabské emiráty jsou známé svým horkým a suchým podnebím s minimem srážek a převažujícím pouštním terénem. Díky vysoké vlhkosti vzduchu dosahují teploty zejména během letních měsíců až ke 45 °C, proto se hodí mít s sebou lehké a prodyšné oblečení volnějšího střihu z přírodních materiálů (bavlna, len). To vás zároveň ochrání i před sluncem. V zimním období se teplota pohybuje v rozmezí do 25 °C a bývá více oblačno. Pokud je vaším cílem turistika, doporučuje se naplánovat cestu v obdobích březen až květen nebo říjen až prosinec, kdy jsou podmínky pro poznávání regionu nejvhodnější.

centrum Dubaje, SAE
centrum Dubaje

Co si s sebou do SAE zabalit

Ačkoli jsou metropole jako Abú Zabí a Dubaj kosmopolitní a otevřené turistům, společnost, kulturu i chování obyvatel SAE značně ovlivňuje jejich náboženství, kterým je islám. Při pohybu po městě tak bude nejlepší zvolit spíše konzervativnější ležérní outfit, jehož základem mohou být letní šaty, blůza, sukně, košile a kraťasy ke kolenům. Jako obuv poslouží v horkém počasí sandále nebo plátěné tenisky, u bazénu oceníte žabky. Máte-li naplánované různé sporty, nezapomeňte si do cestovního kufru přibalit sportovní oblečení a obuv. Plánujete-li výlet do pouště či hor, pak budou k nezaplacení klasické pohorky.

Při návštěvě historicky významných kulturních památek je zvykem dodržovat doporučený styl oblékánímít zahalená ramena, hrudník a kolena. Pokud máte v plánu prohlídku některé z mešit, pak počítejte s tím, že tričkem, halenkou či košilí s dlouhým rukávem a dlouhými kalhotami ke kotníkům rozhodně nic nepokazíte. Dámy mohou být vyzvány i k tomu, aby si před vstupem do církevních památek nasadily šátek, proto se hodí mít jej při cestách po SAE u sebe.

mešita Sheikh Zayed Grand Mosque, Abú Zabí, SAE
mešita Sheikh Zayed Grand Mosque v Abú Zabí

Co se týče plavek, platí pravidlo, že se nosí pouze na pláži a v resortech u bazénu. Pokud chcete po koupání vyrazit mimo hotelový komplex – do města či nákupního centra, rozhodně se na to převlékněte. Nezapomeňte také na každodenní ochranu proti slunciklobouk, šátek, sluneční brýle s UV filtrem a kvalitní opalovací krém s vysokým ochranným faktorem SPF.

Praktickým pomocníkem může být i skládací deštník s UV ochranou, který díky malým rozměrům snadno pojme téměř každý palubní kufr. Většina vnitřních prostor budov je vybavena klimatizací, proto se hodí mít s sebou například lehký svetřík nebo košili. Při sezení v klimatizovaném prostoru restaurace nebo lounge vám po horkém dni nebude chladno.

Vyberte správné zavazadlo: Palubní batoh nebo odbavený kufr?

Vše záleží na vás a vašich potřebách. Plánujete v SAE pouze krátký pobyt a nechcete se zdržovat s odbavením? Pak doporučujeme použít palubní batoh, palubní tašku nebo palubní kufr, který splňuje rozměry pro příruční zavazadla společnosti, se kterou do dané destinace poletíte. Palubní batoh do letadla CabinZero vám umožní mít volné ruce, je skladnější a lépe se vejde do palubní přihrádky, potažmo do limitů pro palubní zavazadla různých dopravců. Dovnitř se vejde i notebook.

žlutý palubní batoh Cabinzero s přihrádkou na notebook
Palubní batoh usnadní cestování nejen s nízkonákladovými společnostmi.

Dáváte přednost kufru? Pak máte na výběr textilní nebo skořepinový palubní kufr s dostatkem prostoru pro vaše nezbytnosti. Pokud se chystáte na delší cestu nebo s sebou potřebujete více věcí, bude tou správnou volbou odbavený střední nebo velký kufr na kolečkách. Výhodou skořepinového kufru je odolný materiál, který lépe ochrání křehké věci při přepravě, a oboustranný balicí systém nabízející více možností organizace.

Klasické textilní kufry umožňují rychlý přístup k věcem (stačí otevřít jen přední část), mají také vnější kapsy, kterými skořepinové cestovní kufry v drtivé většině nedisponují. Kufr na dvou kolečkách nabídne větší úložný prostor, lze jej ale táhnout pouze za sebou. Čtyřkolečkový kufr můžete pohodlně vézt vedle sebe, otočná kolečka umožňují lépe se vyhýbat překážkám v terénu.

béžový cestovní skořepinový kufr na kolečkách
Středně velký skořepinový kufr pojme výbavu na týdenní pobyt.

TIP: Pro větší přehlednost a usnadnění balení můžete vyzkoušet praktické cestovní organizéry. Hodí se jak na oblečení, tak doplňky či příslušenství k elektronice a vejdou se do palubního batohu i kufru.

Užiteční pomocníci na cesty

Při balení do SAE se mohou hodit následující doplňky, které vám ulehčí nejen samotnou cestu, ale i celý váš pobyt:

  • Kvalitní bezdrátová sluchátka s potlačením hluku: Malý chytrý doplněk, který umí velké věci, vám umožní vychutnat si kvalitní zvuk. Během 6hodinového letu tak můžete sledovat filmy nebo poslouchat oblíbenou hudbu. Jako bonus poslouží sluchátka i jako špunty do uší, pokud chcete mít klid a pohodu i v rušném prostředí kabiny letadla.
  • Cestovní adaptér do zásuvky: V SAE se běžně setkáte se zásuvkami britského typu (3 kolíky). Pro nabíjení telefonu, fotoaparátu, notebooku, tabletu a další elektroniky je tedy nutné pořídit si adaptér (redukci).
  • Chytré hodinky s GPS: Pomohou vám rychle se zorientovat při poznávání nových míst při procházce ve městě i jeho okolí. Budete se tak moct lépe držet trasy, kterou si vytyčíte. V případě, že z ní sejdete, rychle najdete cestu zpět, aniž byste museli spoléhat jen na mobilní telefon.
  • Powerbanka: Pokud máte v plánu výlety do hor a do přírody, bude se vám hodit mít po ruce powerbanku. Umožní vám dobíjet chytrý telefon či jiné zařízení kdykoliv a kdekoliv dle aktuální potřeby. Navíc ji lze bez problému převážet v palubním batohu i palubní tašce.
  • Pouzdro na smartphone odolné proti vodě a prachu: V horkém a prašném prostředí SAE se vyplatí chránit mobil před vysokými teplotami, vodou a pískem. Ten by mohl například při pobytu na pláži nebo v terénu poškodit displej či nabíjecí konektor. Ochranný obal pomůže minimalizovat rizika.

Klidná dovolená v SAE s pojištěním na cesty

Před odjezdem do SAE je důležité uzavřít vhodné cestovní pojištění. Služba Klik.cz / Porovnej24.cz vám pomůže během chvilky přehledně srovnat nabídky hned několika pojišťoven. Pojištění na cesty snadno přizpůsobíte svým potřebám včetně výběru úrazového pojištění či připojištění zavazadel proti ztrátě a poškození při přepravě. Důležité je zkontrolovat limity pojištění, aby pokryly také potenciální nečekané události či zdravotní problémy během vaší cesty nebo rizika při aktivitách, které se chystáte v cílové destinaci provozovat – například extrémní sporty.

jízda na velbloudu v poušti
Jízda na velbloudech v poušti v SAE je v rámci pojištění řazena do rizikových sportů.

TIP: Pro lepší přehled o tom, co je potřeba pojistit/připojistit, vám pomůže denní itinerář vaší cesty/dovolené, který si můžete naplánovat s pomocí různých aplikací v počítači i mobilu.

Ještě nemáte letenku?

Letuška.cz nabízí širokou nabídku letenek do Abu Dhabi či Dubaje za atraktivní akční ceny. Stačí jen vyhledat příslušnou destinaci, zadat termín, místo odletu a zvolit si tu nejvýhodnější letenku pro váš naplánovaný pobyt. Před samotnou cestou ještě doporučujeme zkontrolovat si aktuální upozornění, výstrahy a doporučení na stránkách Ministerstva zahraničí ČR, kde najdete i kontakty na zastupitelský úřad a další praktické informace k pobytu v SAE.

TIP: S nákupem letenek nemusíte na nic čekat! Jako občan ČR nepotřebujete mít pro vstup na území Spojených arabských emirátů vízum. Podmínkou je pouze cestovní pas s dobou platnosti minimálně dalších 6 měsíců od termínu pobytu.

Vybíráte na cestu nový kufr? Mrkněte třeba na značku IMPACKT nebo American Tourister.

Zdroje:

Fotky: pixabay.com, pexels.com, cabinzero.com

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..