Blog Bagalio

RECENZE: Cestovní deník

Autor 25.7.2018 Doporučujeme, Testujeme
Cestovní deník Recenze

Po deseti letech od naší poslední velké cesty jsme se s manželem rozhodli, že je čas opět někam vyrazit a užít si delší dovolenou. A protože si chci zachovat co nejvíc vzpomínek na naše životní dobrodružství, psát si každý den deník je pro mě samozřejmostí. Do rukou se mi dostal Cestovní deník od Jitky Štádlerové z Koralkydni.cz, který tak měl tu čest, že celou cestu absolvoval s námi.

VýhodyNevýhody
+ odolné desky- velký formát
+ kroužková vazba- není kam dát tužku
+ tečky místo linek
+ samolepky na oživení
+ texty a otázky k zamyšlení

Štěstí přeje připraveným

Příprava na dovolenou začíná už doma, plánováním trasy, zamlouváním ubytování a zjišťováním, která památka je kde nejhezčí a kolik stojí vstupné. Tahle část mě popravdě nebaví, ráda se nechám překvapit, co zajímavého po cestě potkáme. Vyplnit první strany deníku proto pro mě bylo docela obtížné. Co chci vidět a zažít? Pro mě je to spíš soubor pocitů než seznam hradů a zámků. A tak jsem úvodní část deníku pojala jako střípky očekávaných dobrodružství.

Deník si samozřejmě můžete podepsat a zaznamenat destinaci a termín dovolené. Stránka pro mapu je šikovná, ale přiznám se, že jsem ji dokončila až jako úplně poslední.

Popusťte uzdu fantazii

Jednotlivé stránky deníku nemají klasické linky, ale pro udržení rovného psaní jsou zde malé tečky, které jsou víc než dostačující. Navíc, když chcete do deníku něco nakreslit nebo nalepit, neruší vás tlusté čáry linkovaného papíru. Prostoru na psaní je v deníku více než dost. Naše putování trvalo měsíc a stejně jsem celý deník nepopsala. Ale na druhou stranu, spisovatelské vášně každého z nás mají různou intenzitu – spoustě lidí bude takto velkorysý prostor plně vyhovovat.

Cestovní deník

Papír je trošku silnější, takže zvládne i použití fixy nebo propisky, aniž by se propil na druhou stranu. Kroužková vazba pak umožňuje si stránky otočit, a mít tak stabilní plochu pro pohodlnější psaní. Příjemným oživením jsou ikonky počasí, které si můžete vybarvit podle aktuálního stavu oblohy během procestovaných dní. Dnešní doba „lajků“ a hvězdiček si asi žádá mít malé hodnocení i na stránkách cestovatelského deníku, a tak v dolním levém rohu levých stránek najdete řadu hvězdiček pro zhodnocení intenzity vašich zážitků v daný den.

Pro dobrodruhy i romantické duše

Příjemné jsou desky deníku, které na sobě mají matné lamino, takže případné polití nebo zmoknutí nebude mít na deník moc devastující dopad. My jsme v Irsku a Anglii čekali deštivé počasí, a tak jsem byla za tuto úpravu povrchu ráda. Místo toho vám ale můžu říct, že přímé sluníčko deníku nijak neublíží, o dešti nemůžu dát relevantní zprávy, neb jsme se žádného nedočkali.

S čím jsem trochu bojovala, byl formát deníku, tedy celková velikost. Většinu času jsem měla deník v horní kapse u krosny a popravdě, kdyby byl menší, bylo by to lepší. Takto velký sešit mi občas překážel a bylo obtížné ho někde umístit.

Holý text se mi navíc v takto velkém formátu moc nelíbil, a tak jsem ho začala hojně doplňovat přiloženými samolepkami, výstřižky z turistických letáčků, artefakty z cest a kresbami. Deník tak dostal spíš ráz kroniky než strohých poznámek. Pěkným nápadem jsou citáty na spodní pravé straně, které vás nejednou donutí se zamyslet.

A co bude dál?

Po návratu mi zbyla ještě spousta nepopsaných stránek, ale ty už asi zůstanou prázdné. Vzhledem k tomu, že jsem celý deník nadepsala jedním názvem (tedy jednou konkrétní cestou), nevím, co bych tam mohla ještě doplnit. Jedinou možností je pojmout to již od začátku jinak, například jako cestovatelský deník pro celé léto.

Na konci deníku je pak pár stránek, které vám umožní se ohlédnout za prožitým dobrodružstvím, popřemýšlet si o tom, co jste zažili a co byste chtěli podniknout příště. Dokonce tam najdete i mapky, kam si své plány a přání můžete zaznačit.

Celkově deník hodnotím kladně, i když pár drobností bych mu vytkla. Trochu mi chybělo místo, kam dát psací potřebu. Ale jakmile jsem rozšířila pomůcky o řadu fixů, lepidlo a nůžky, všechno jsem šoupla do malého pouzdýrka a bylo vyřešeno. Zadní desky deníku jsou na můj vkus hodně světlé a je na nich po měsíci putování vidět spousta špíny, ale aspoň je poznat, že se mnou procestoval úctyhodných 4000 km.

Cestovní deník v Irsku

Cestovatelský deník rozhodně splnil svůj účel a já se k zapsaným vzpomínkám budu mile ráda vracet. 🙂

A jaké dojmy zanechal Cestovní deník na našich dalších testerech?

Jan, vedoucí brněnské prodejny:

Jan, vedoucí prodejny BagalioCestovní deník svým krásným kresleným designem přímo zve na daleké poutě za zážitky a dobrodružstvím. Jeho prostřednictvím k vám promlouvá celá řada známých osobností, jejichž citáty vás motivují k poznávání, odvaze a zachycují jedinečné kouzlo cestování.

Deník je rozdělen do tří sekcí: první z nich – Před cestou (ve které máte prostor naplánovat své dobrodružství) a poslední – Po návratu (kde vše hodnotíte), vás několika jednoduchými otázkami naladí na cestovatelskou vlnu. V přípravné části je dost místa pro poznámky, nápady a sny. Škoda jen, že okolo rekapitulačních otázek není více prostoru.

„Tělem“ deníku je pak druhá část – Na cestě, ve které popisujete své zážitky. Svobodu, která cestování neodmyslitelně provází, odráží i samotná koncepce této pasáže. Tečkované řádky dávají volnost a umožňují využít deník jakýmkoliv způsobem, ať už pro psaní či kreslení. Na každé dvojstránce si také můžete vybarvit jeden ze čtyř obrázků počasí, podle toho, zda daný den svítilo slunce nebo pršelo. Také můžete den ohodnotit jednou až pěti hvězdičkami.

Nejlepší na celém deníku jsou potom tři strany hravých a stylových samolepek, kterými si můžete deník vyzdobit. Na konci také najdete několik map, kam můžete poznačit své budoucí plány. Celkově je Cestovní deník báječným a kreativním druhem pro všechny toulky, který vám umožní zachytit jedinečné zážitky, vzpomínky a uvědomění z vašich cest.

Kamča, fotografka:

Kamča, fotografka BagalioCestovní deník od Jitky Štádlerové je praktická pomůcka k uchování zážitků z cest, která zároveň podporuje kreativitu. Dovolí vám popustit uzdu fantazii v psaném, ale i ve výtvarném projevu. Své zážitky můžete zapisovat, zakreslovat, doplňovat fotografiemi, ústřižky a dalšími drobnými upomínkami. Tak si můžete všechny detailní vzpomínky z cesty uchovat, uspořádat, a zamezit tím postupnému vyblednutí jejich obrazu v paměti. Právě proto je mi idea Cestovního deníku sympatická, stejně jako jeho vkusné grafické provedení.

Deník je strukturován tak, aby vás navedl k zaznamenání všech důležitých bodů cesty a na konci vyústí v zajímavé otázky, které podněcují k zamyšlení a ke zpětnému zhodnocení toho, jaký dojem ve vás celá cesta zanechala. Rovněž je zde vymezen prostor pro zaznamenání inspirace k dalším dobrodružstvím.

Osobně však nejsem příznivcem motivačních citátů a strukturovaných deníků. Příliš jsem nevyužila ani přiložené samolepky, které slouží pouze k vizuálnímu oddělení obsahu, ale neposkytují možnost více kreativního využití. Celkově na mě deník působí jako prostředek k příjemnému odreagování a k intenzivnějšímu vychutnání prožitých okamžiků, zejména pro delší cesty.

TIP: Rádi byste si založili svůj vlastní cestovní deník a nevíte, jak na to? Další rady a tipy pro vás máme v článku Proč a jak si psát cestovní deník.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..