Blog Bagalio

RECENZE: Thule Subterra 23 l

Autor 21.2.2018 Testujeme
batoh Thule

Batoh Thule Subterra 23 l mám už nějakou dobu, a tak bych se s vámi rád podělil o své zkušenosti: Je to nejlepší městský batoh v této galaxii! To je vše, přátelé… No dobrá, vezmeme to trochu popořádku a trochu podrobněji.

Thule Subterra 23 l

VýhodyNevýhody
+ vzhled- hloubka bočních kapes
+ materiál- obtížné nastavení/odepínání hrudního pásu
+ kvalita zpracování
+ vnitřní členění kapes
+ kontrastní barva uvnitř batohu
+ polstrování kapsy na notebook
+ příjemné polstrování zad

Elegantní zvenku, praktický uvnitř

Stalo se to jednoho překrásného dne, kdy jsem si v obchodu Bagalio (tam i pracuji, jen tak mimochodem) vybíral batoh odpovídající mým náročným potřebám a vytříbenému vkusu. Pohledem jsem zavadil o batohy značky Thule a rozhodl se je blíže prozkoumat.

Slyšeli jste o Thule? Jestli ne, tak vězte, že ten kdo pro ně dělá, nejspíš používá větší část mozkové kapacity než obyčejní smrtelníci, a na jejich výrobcích se to nepřehlédnutelně projevuje. (Jo a kdyby to někoho zajímalo, tak jsou to Švédové.)

Zdání klame? V případě Thule se zklamání nekoná!

Batoh Thule SubterraNuže, začneme od zpracování. Materiál (jedná se o Nylon 800D) se na první pohled zdá být velmi kvalitní. A víte co? On opravdu je! Vážně. Chvíli po pořízení jsem ho podrobil dosti náročné zatěžkávací zkoušce a nenašel jsem žádnou újmu ani na materiálu jako takovém, ani na švech a u zipů, které byly kolikrát napnuté k prasknutí. A představte si, dokonce nebyl ani zašpiněný, a to jsem v něm vozil nářadí a stavební materiál! Pochopitelně jsem pak musel vyluxovat dno batohu, protože samočistící funkcí zatím nedisponuje, ale kdo ví, s čím Thule přijde v budoucnu… 🙂

Byl jsem vskutku překvapen. Ačkoli jsem četl všechny ty marketingové články, kde se píše, jak výrobci důkladně testují své výrobky a vystavují je tak strašlivým podmínkám, že raději neřeknou ani jakým, jinak by čtenářům zbělaly vlasy hrůzou, tak to přesto překonalo mé očekávání. To máme tedy první (a rozhodně ne poslední) plusový bod pro Thule.

Pokud máte problémy se zády nebo máte hrb jako Zvoník od Matky Boží, čtěte dále! Mohlo by vás totiž zajímat, že má Subterra také velmi příjemný zádový systém, k němuž neodmyslitelně patří i pohodlné ramenní popruhy. Pravda, ze začátku se zdály trochu nepoddajné, ale po nějakém čase se přizpůsobí i mírně deformovaným postavám. Je to trochu jako u bot.

thule subterra

Navíc je látka v místě polstrování opravdu jemná, takže neškrábe ani na odhalených částech těla. Také nehrozí zanesení drobné špíny, větviček a dalších nástrah velkoměsta, které je ze síťovaných zádových částí mnohých batohů takřka nemožné dostat ven.

Batoh je opatřen i nastavitelným hrudním pásem, který doporučuji používat, protože kvůli hladkému povrchu mají ramenní popruhy tendenci sjíždět z ramen dolů. Ovšem pokud disponujete urostlými rameny a obejdete se bez hrudního pásu, lze jej i úplně odepnout (jen to jde trochu ztuha). V takové případě jej ale radím dobře uschovat, protože nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Opravdová krása se skrývá uvnitř

Nyní si, milí čtenáři, představte virbl ohlašující tu nejzásadnější věc na tomto batohu – vnitřní uspořádání! Bum Tsss! Nádhera, že? První, co vás jistě zaujme, je ta křiklavá barva. Význam to má vskutku prostý. Světlý a kontrastní vnitřek umožňuje lepší přehlednost a snazší hledání uložených věcí, zejména těch drobných. A věřte mi, že v záplavě různých kapes a kapsiček to dost pomůže. Navíc, pokud jste tak trochu bordeláři (jako já), donutí vás to mít v batohu (relativně) uklizeno. Ze začátku mi poněkud chyběly dvě hlavní komory, na které jsem byl zvyklý, ale nakonec musím uznat, že jedna dobře řešená naprosto stačí.

Každý, kdo cestuje s notebookem, jistě ocení štědře polstrovanou kapsu, v níž bude notebook zcela v bezpečí. Není to jen taková ta fórová přepážka, jako tomu bývá u některých jiných rádoby batohů na notebook. Ostatně si to k nám můžete přijít někdy „osahat“. 🙂

Na přihrádce na notebook je navíc umístěna další menší kapsa, která je určená na tablet. Je z jedné strany chlupatá, aby vám nepoškrábala display a zároveň ho čistila od prachu. Já jsem si do ní občas dával nabíjet mobil a (ne)překvapivě to funguje taky. Asi nemá cenu popisovat každou kapsu, ale pro úplnost alespoň zmíním, že je jich tam dohromady sedm a z toho jedna se zipem.

Další kapsy jsou pak zvenčí. Vpředu nahoře je jedna na takové ty nezbytné drobnosti, jako je třeba nůž, punčocha a trocha chloroformu. 😉  Z boku je další na nějaké papíry. Tu jsem ještě pořádně nevyužil, ale jistě by se hodila třeba na mapu. Dvě kapsy najdete také na bocích, ale protože je uvnitř zkrátka dost místa na vše podstatné, většinou zůstávají prázdné.

Šampion mezi městskými batohy

Batoh Thule Subterra

Uf! Tak co? Vydrželi jste? Ne? Stejně to už musím dopsat, takže vzhůru do finále – je tady závěrečné hodnocení!

Asi nebude překvapením, že batoh Thule Subterra 23 l hodnotím kladně. Fakt jsem se na něm snažil najít nějaké nedostatky. Po dlouhém dumání mě ale napadl jediný. Jsou to, již krátce zmíněné, boční kapsičky, obvykle určené na láhev s pitím. Dostat do nich půllitrovku nejmenovaného nápoje bylo obtížnější, než jsem čekal. Ale třeba by ty kapsy časem trochu povolily, nebo jsou holt určeny úplně na něco jiného. Z negativ je to ale opravdu vše.

Podle mě je toto prostě jasný šampion mezi městskými batohy. A důvodů je mnoho: jednoduchý a elegantní design, praktický vnitřek, nad jehož členěním někdo při navrhování opravdu přemýšlel, kvalita materiálu, zipů, příjemné nošení a tak dále.

Pro mou potřebu je navíc 23 litrů naprosto dostačující objem. Pohodlně se mi do něj vejdou věci, co u sebe běžně nosím a zároveň se tam najde i dostatek místa pro nějaký menší nákup cestou domů, aniž bych musel kupovat další a další nákupní tašky. Jestliže by to ale pro vás bylo málo, nezoufejte! Existují i větší varianty tohoto fantastického batohu.

P.S. Že v Thule opravdu nejsou žádní žabaři, dokládá i prestižní ocenění iF Design Awards, jež si za kufr stejnojmenné řady vysloužili v loňském roce.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..