Blog Bagalio

RECENZE: Gemma Expedition 75

Autor 8.5.2018 Testujeme
recenze gemma expedition

Gemma Expedition 75 je skvělá krosna. Tím bych tuto recenzi mohl začít a v podstatě rovnou i zakončit. Neblahý pocit, že většině z vás by takováhle recenze asi úplně nestačila, mě však donutil vrátit se na samý začátek. A to rovnou k první chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že nějaká krosna od české firmy Gemma vůbec existuje…

Gemma Expedition 75

VýhodyNevýhody
+ odolný materiál- řešení přezky na bederním pásu
+ dvě komory
+ duralová výztuha
+ posuvné horní víko
+ pět kapes
+ velké množství poutek a popruhů
+ možnost rozšíření o dvě boční kapsy, malý batůžek a systém s gumolankem

Jak jsem potkal Gemmu

Gemma Expedition 75

Společně se vrátíme do roku 2009, kdy jsem se rozhodl uskutečnit svoji první cestu do zahraničí, a to rovnou na Aljašku. Vzhledem k tomu, že jsem se tam chystal strávit tři náročné měsíce, během nichž jsem plánoval přesunovat se stopem, bydlet převážně pod stanem a projít kde jakou horskou cestu, sháněl jsem krosnu, která by to se mnou vše zvládla a přitom bych za ni nemusel utratit většinu mého rozpočtu na cestu. Strávil jsem poměrně dlouhou dobu na internetu porovnáváním různým batohů a krosen, ale stále se mi nedařilo najít tu správnou, která by mi vyhovovala.

Až jednoho dne jsem potkal svého dobrého kamaráda, kterému jsem se se svými trablemi s  hledáním vhodné krosny svěřil. Jeho odpověď byla prostá. „Kup si Gemmu,“ řekl mi bez váhání. Jelikož se jednalo o kamaráda, který měl již nějaké to cestování za sebou a byl v kontaktu s hodně lidmi podobného ražení, měl jsem o značce své budoucí krosny rozhodnuto. Teď mi už zbývalo pouze vybrat si správný typ, velikost a barvu, případně zvážit i nákup přídavných částí ke krosně.

Kvalita prověřená časem

Gemma expedition

Po bližším prozkoumání značky Gemma jsem se dozvěděl, že je to česká firma a s výrobou batohů a krosen má zkušenost již od roku 1983, což mě velmi potěšilo.

Porovnával jsem dva typy krosen, a to Expedition 75 a Turist 75, což byly a stále jsou dva největší typy krosen, které má Gemma v nabídce. Nakonec jsem se rozhodl pro typ Expedition 75. Protože se jedná o starší model, přišlo mi logické, že je již prověřen časem a kdyby nebyl kvalitní, tak ho již v nabídce firma dávno nemá. A také se musím přiznat, že se mi líbí její old-school vzhled, což nemalou mírou přispělo k mému finálnímu rozhodnutí. Co se týká volby barevného provedení, uvažoval jsem o zelené nebo oranžové barvě. Jakmile jsem ale zjistil, že je možnost si objednat krosnu i v mé oblíbené černé, tak už nebylo ohledně barvy co dál řešit. 🙂

Po provedení objednávky jsem tak nakonec obdržel černou krosnu Expedition 75, dvě přídavné boční kapsy a malý batůžek Klíště Expedition.

Gemma pod drobnohledem

Gemma Expedition 75

Pojďme se tedy na mou novou společnici společně blíže podívat. Jak nám již sám název napovídá, krosna je vhodná na delší výlety a expedice. Dále se také z názvu dozvídáme, že má základní objem 75 litrů, a tím se řadí mezi ty větší krosny na našem trhu. Důležité je zmínit i to, že je vyrobená z Cordury, což je velmi pevná a odolná tkanina používaná například i na výrobu vojenských krosen a batohů.

Vnitřek krosny je rozdělen na dvě komory přepážkou, která je opatřená zipem. Vnitřní prostor tak můžete využít jako jeden celek, nebo zipem uzavřít přepážku a rozdělit si jej na dvě komory. Má také duralovou výztuhu zad ve tvaru X, ke které mám jeden malý, ale důležitý poznatek. Při prvním náročném pochodu v této výztuži jaksi „křuplo“, z čehož jsem měl ze začátku obavy, protože jsem přesně nevěděl, co se s ní stalo. Nakonec jsem ale zjistil, že se duralová výztuha pouze přizpůsobila tvaru mých zad a od té chvíle bylo vše už v naprostém pořádku.

Kapsy, kapsy, kapsičky

Mezi další důležité prvky patří nastavitelný zádový systém a posuvné horní víko, kterým se dá zvětšit celkový objem krosny. Na víku najdete i dva šikovné popruhy k uchycení např. karimatky, svetru apod. Na krosně je celkem pět kapes a velké množství poutek a popruhů k uchycení např. stanu, oblečení, horolezeckého vybavení, nebo i mokrého ručníku, který si chcete při pochodu usušit.

Napadá mě snad jen jediná věc, kterou bych této krosně vytkl, a to přezka na bederním pásu. Její uzavírání mi úplně nesedělo a zjistil jsem, že také zákazníci na prodejně s ní mají celkem problémy.

bederní pás Gemma

Rád bych ještě zmínil, že se k této krosně dají přikoupit i boční kapsy, kapsa na mačky, „pavouk“, což je systém s gumolankem pro připnutí vybavení a „klíště“, což je malý batůžek, který se dá nosit i samostatně.

Vyzkoušejte na vlastní záda

A tímto jsme se dostali až na samotný závěr této recenze. Stále však platí to, co jsem napsal na začátku:  Gemma Expedition 75 je prostě skvělá krosna. 🙂

V případě dotazů a nejasností neváhejte zavolat na naši infolinku, kde vám mé ochotné kolegyně vaše dotazy rády zodpoví. Nebo se rovnou stavte za mnou na naši brněnskou prodejnu, která se nachází na ulici Křenová. Rád vám tuto krosnu osobně předvedu a v klídečku si ji můžete vyzkoušet i se zátěží na vašich zádech. Uvidíte sami, jestli vás zaujme jako mě, nebo se jednoduše rozhodnete pro nějakou jinou.

TIP: Krosnu už máte, ale tápete při přípravě na trek? Nenechte si ujít náš seriál Krok za krokem!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

1 Komentář

  • Reply Vočko 5.10.2019 at 11:14

    Ahoj,
    moc nerozumím těm problémům s přezkou, myslím, že je to jen o zvyku. Jinak tahle krosna přežije všechno, doma jsme měli dvě 55l a 75l (tu první někdy od roku 2000, tu druhou o něco později, sdílené s rodiči a sourozenci a obě stále fungují), já jsem si nakonec koupil svou 60l což považuji za nejrozumnější velikost. 75l už mi přijde moc, na dlouhé treky (kde by člověk využil kapacitu) je dost neforemná, zvyšuje těžiště a navíc vede k tendenci tahat zbytečné věci (protože se vejdou).

    Pokud bych Gemmě něco vytknul, tak ač mám jejich design rád, za celé roky (mám ji téměř 20 let) vůbec nezměnili design. Krosna jako takové je praktická a líbí se mi, ale zádový systém by si už dnes možná zasloužil aktualizovat, v tom asi nejvíce zaostává za moderními Deutery, Ospreyi aj.

    Zpracování a materiál je parádní, věřím tomu, že tahle krosna vyleze i na Everest, moje má za sebou nespočet treků v různých podmínkách (Gruzie, Austrálie, Nový Zéland) a stále je jak nová. Asi nejvíc trpí při přepravě letadlem, pač tam se s ní nemažou. Dá se to řešit obalem, ale zvládá to i bez.

Okomentujte

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..