Blog Bagalio

RECENZE: Jack Wolfskin Highland Trail 36

Autor 6.11.2017 Testujeme

Dobrý prodejce nemůže prodávat zboží, které sám nevyzkoušel. Proto se snažíme testovat různé batohy, kufry i doplňky a také si udělat obrázek o celých značkách. Letos padla volba mimo jiné i na Jack Wolfskin. Tento německý výrobce je na trhu již 36 let a v jeho repertoáru naleznete jak batohy do města, na sport, trekking i pro děti, tak množství doplňků. Já jsem si vybral batoh Jack Wolfskin Highland Trail 36 Black a podrobil jej důkladnému testování.

Propracovaný batoh střední velikosti s univerzálním využitím

Jack Wolfskin Highland Trail

VýhodyNevýhody
+ přední vstup- bez bočních kapes
+ mnoho funkčních prvků - nepohodlná záda (může být subjektivní)
+ prostorná kapsa v klopě i zepředu- malá a hůře přístupná spodní komora
+ solidní bederní pás
+ kapsičky na bederním pásu
+ pláštěnka

Proč právě Highland Trail 36?

Jack Wolfskin Highland Trail

Objem 36 litrů stojí podle mého názoru na pomezí. Nachází se totiž někde mezi batohy pro jednodenní túru (20–30 litrů) a batohy pro středně dlouhý trekking (40–60 litrů). Doporučil bych jej tedy všem, kdo potřebují nosit „nadstandardní“ náklad (např. sportovní vybavení), vyráží na vícedenní pobyt bez nutnosti přenášení věcí na spaní (spacáku, přístřešku apod.) nebo na lehký trekking. Já osobně jsem si batoh zvolil především pro první případ a také pro doplnění své sbírky (hledal jsem batoh mezi velikostí 28 a 55 litrů). 

Nepochybnou předností Highland Trail 36 je široký přední vstup. To byl druhý důvod, proč jsem si jej vybral. Hlavní výhoda předního vstupu spočívá především v dobrém přístupu k věcem uloženým ve střední části batohu, aniž byste museli vytahovat vše nad nimi.

Co najdete uvnitř

Batoh má dvě komory a tři přístupy. Do menší spodní komory vede standardní zipový vstup, do hlavní komory přední zipový vstup a klopa s přezkami. Rozepnutím vnitřní látkové přepážky lze obě komory samozřejmě propojitSpodní komora by mohla být na můj vkus lépe přístupná (pokud batoh neleží, věci v ní mají po otevření tendenci vypadnout a celkově se ve vertikální poloze hůře ukládají dovnitř). To je ovšem zřejmě daň za velký přední vstup.

Jack Wolfskin Highland Trail

V klopě batohu je naspodu bezpečnostní kapsa s klipem na klíče a seshora prostorná kapsa se širokým zipovým přístupem. Do ní nemám problém uložit cokoliv, co potřebuji mít po ruce (od šátku, ponča až po svačinu). Dva jezdci a zip ve tvaru písmene „L“ (kapsa se otevírá zezadu a zboku) zaručují snadné plnění, jen je potřeba dát si pozor, aby jeden z jezdců nezůstal nedovřený.

Horní komora je stažitelná šňůrkou s praktickým zajišťovacím mechanismem (chvíli jsem si zvykal na jeho ovládání, ale brzy se stalo naprosto automatickým). Horní popruh s přezkou, polohovatelně připevněný ke klopě, je dalším jištěním, aby náklad nevypadl a lze pod něj připevnit i další vybavení (bundu, lano apod.). Prostor lze navýšit 10cm nástavcem. Ke zmenšení „tloušťky“ naopak slouží dva páry bočních kompresních popruhů.

V hlavní komoře najdete kapsu na hydrovak, poutko pro jeho zavěšení a vývod hadičky prakticky uzavíratelný suchým zipem (poutko na obou ramenních popruzích je samozřejmostí). Sytě žlutý vnitřní materiál je díky vysokému kontrastu perfektní pro hledání zatoulaných věcí. Ve vnější kapse na dně batohu je ukryta pláštěnka ve stejně žluté barvě – bez tohoto vybavení už bych do terénu (dobrovolně :-)) nevyrazil.

Jack Wolfskin Highland Trail

U Highland Trail 36 mi ovšem chybí boční kapsy, na které jsem z jiných batohů zvyklý. Bez nákladu po stranách je sice váha více v ose zad, ale boční kapsy se prostě někdy hodí. Vynahrazuje je však kromě velké klopy i prostorná přední kapsa. Uvnitř ní navíc najdete prakticky umístěnou menší přihrádku (vhodnou např. na diář, mobilní telefon nebo powerbanku).

Další kapsičky na drobnosti (klíče, přehrávač, sluchátka, svítilnu atd.). najdete na každé straně bederního pásu. Na pravém pásu jsou dokonce kapsičky dvě (horní a spodní) a dělí se o jeden prostor (přizpůsobitelným dnem/stropem). Jelikož se však spodní kapsa otevírá zespodu, hrozí, že věci uvnitř vypadnou, a tak jsem nepřišel na její valné využití.

Zádový systém a popruhy

Jack Wolfskin Highland Trail

Ramenní popruhy i bederní pás jsou měkce polstrované. Bederní pás je pevný a dostatečně široký. Zádový systém je výborně odvětraný, zad se dotýká pouze na bedrech a na lopatkách. Jeho pohodlnost je (alespoň v mém případě) ovšem sporná. Dolní polstrovaný díl mi připadá poněkud tvrdý a tlačí mne do beder. Ne, že by to vyloženě znemožňovalo nošení batohu, ale už jsem měl na zádech pohodlnější kousky. Z ramenních popruhů mám zase pocit, že mi každou chvíli sjedou z ramen (pokud nemám zapnutý hrudní popruh). Možná však jen Highland Trail 36 není příliš vhodný na moji vysokou a štíhlou postavu nebo mi zkrátka jen 100% nesedí a jiné postavě bude vyhovovat lépe. (Batoh byl darem od dodavatele, takže jsem neměl možnost si jej předem vyzkoušet).

Zádový systém není nastavitelný, což obnáší nízkou variabilitu, ale výhodu ve stabilitě a pevnosti, pokud vám dobře sedne (což tedy bohužel nebyl můj případ). Ramenní popruhy jsou dostatečně dlouhé. Hrudní popruh je výškově nastavitelný, ale na obou stranách se upíná plastovými háčky, které lze sice snadno a rychle zacvaknout i uvolnit, přesto však dávám přednost přezce (pro intuitivnější ovládání). Balanční popruhy bederního pásu a ramenních popruhů jsou (alespoň u větších batohů, jako je tento) nedílnou samozřejmostí.

Co najdete zvnějšku

Kromě vnitřních kapes je na batohu dostatek prvků pro uchycení nákladu zvnějšku. Stažitelné pružné šňůrky umožňují zprava upevnit trekkové hole a zleva cepín, popřípadě jiné vybavení. Univerzální jsou i čtyři pevná látková poutka na vrcholu klopy. Další vybavení lze také uchytit za kompresní popruhy na bocích, které jsou opatřené přezkami. Na každém boku je také strečová kapsa na láhev, která je dostatečně hluboká i široká, a do které se mi bez problému vešla jakákoliv láhev (od termosky přes 1,5litrovou Nalgene Wide Mouth). Přes tyto kapsy prakticky vedou spodní kompresní popruhy, takže je možné jimi láhev nebo jiný náklad zafixovat.

Materiál jsem nepodrobil těžším zkouškám, ale vypadá důvěryhodně. Všechna látka je ripstopově prošita a dno zesílené. Mírně zkosený tvar dna způsobuje, že batoh ne úplně dobře samostatně stojí, pokud není vhodně vyvážen. Nahoře nechybí pevné poutko pro manipulaci. Černá barva s šedými prvky působí elegantně a žluté detaily batohu dodávají šmrnc. Logo Jack Wolfskin (vlčí tlapka) je také velmi povedené a na batohu vypadá efektně. Hmotnost 1590 g na 36 litrů je spíše lehce nadprůměrná – to je důsledek pevného materiálu, velkého množství kapes a dalších prvků.

Shrnutí

Jack Wolfskin Highland Trail 36 Black bych doporučil všem, kdo hledají „velký batoh menších rozměrů“. Na uváděný objem 36 litrů skutečně působí velmi prostorně. Všechny kapsy a komory využívají rozměry batohu na maximum, takže se do nich vejde cokoliv, co běžný uživatel potřebuje. Kromě spodní komory jsou ostatní skvěle přístupné skrze široké zipy (s dominujícím předním vstupem). Škoda jen, že zádový systém není trochu lépe propracovaný. Komu však dobře sedne a v tomto ohledu preferuje spíše jednoduchost, ten může v Highland Trail najít skutečně dobrého parťáka.

V naší nabídce naleznete i o něco většího sourozence Jack Wolfskin Highland Trail 42 a další velikosti a varianty.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..