Blog Bagalio

RECENZE: Fjällräven Kanken

Autor 5.9.2017 Testujeme

Stylový batoh do města, který je skvělým módním doplňkem. Design však v tomto případě hraje první housle. Pohodlí a funkčnost, na něž jste zvyklí u sportovních batohů, od Kankenu nečekejte.

F23510-141_0

VýhodyNevýhody
+ originální design- nevyztužená zádová část a ramenní popruhy
+ možnost nošení v ruce- plytké boční kapsy
+ skladný a lehký- snadné zabarvení od tmavého oblečení
+ praktický tvar a prostornost
+ ekologický materiál a zpracování

Když se v naší nabídce objevila švédská značka Fjällräven, měla jsem jasno – tenhle kultovní kousek musím mít! A taky že jo. Žlutého krasavce jsem si odnesla domů a během léta jsem jej poctivě testovala. A jaké jsou mé dojmy? Začněme pěkně popořádku.

Jasně, stručně a bez zbytečných kudrlinek

Fjallraven KankenAčkoliv se tenhle batoh dá jednoznačně považovat za módní až dekorační prvek, přehršel zdobných detailů a rádoby efektních vychytávek u něj nenajdete. Vše je navrženo v minimalistickém duchu.
Jednoduchost se promítla i do vnitřního členění – výčet kapes začíná jednou hlavní, pokračuje tou menší na zip v předu a končí dvěma bočními. Poslední jmenované jsou umístěny tam, kde obvykle vídáme kapsy určené na láhev. Tyhle jsou však poměrně plytké, a tak je využívám spíše na drobnosti a pití ukládám do hlavního prostoru. Nijak zvlášť mi to ale nevadí, hlavní kapsu lze totiž do široka rozepnout, takže se v uložených věcech snadno zorientujete a nemusíte se v nich složitě přehrabovat.

Kanken je také překvapivě prostorný. Jeho obdélníkový tvar dělá opravdové divy, a vy tak nejspíš budete mile překvapeni, kolik se toho do něj vejde. Nevím, zda jsem se svým úsporným založením nejvhodnější referenční skupina, ale zvládla jsem se do něj sbalit na víkendový výlet s přespáním u kamarádky.
Můj notebook o velikosti 15,6 palců sice nepojme, to jsem však věděla už při výběru. Jen o něco málo menší by ale hravě zvládl, takže pokud jste majiteli přenosných počítačů do 15 palců, můžete jej využívat i pro tyto účely.

Parťák do města i na cesty

Co se obecné klasifikace týče, zařadila bych tenhle batůžek spíše do kategorie městských. Oceníte jej však i na cestách – prázdný jej snadno uložíte do kufru, navíc je sám o sobě velmi lehký. Uvnitř má dokonce štítek, na nějž si můžete napsat své kontaktní údaje a doufat, že jej v případě ztráty poctivý nálezce doručí na uvedenou adresu. Tenhle prvek ale asi ocení spíše menší děti (respektive jejich rodiče – doteď si jasně vybavuju, jak jsem se za podepsané věci styděla 😊).

Zatím jsem s ním nezmokla, tudíž nemůžu posoudit jeho odolnost v tomto směru. Dle recenzí jiných uživatelů ale při průměrném dešti bez obtíží obstojí.

V popisu výrobce byl uveden i sedák uložený v zadní kapse tvořící zároveň i slabou výztuhu zádové části. Jedná se o obdélník z PE pěny, který jednoduše vytáhnete a posadíte se, kde je vám libo. Musím přiznat, že jsem si tento prvek představovala trochu důmyslněji propracovaný a z obavy o jeho ztrátu nebo ušpinění jej nepoužívám.

Fjallraven Kanken Fjallraven Kanken Fjallraven Kanken

S Kankenem i do školy?

Studenti a mladí lidé jsou bez pochyby hlavní cílovou skupinou tohoto módního trendu. Je ale vhodný i do školy? Formát A4 se do něj sice bez problémů vejde, hory učebnic bych v něm však raději nenosila. Tím se totiž dostáváme k asi nejvýraznějšímu (a téměř jedinému) nedostatku tohoto batohu. Ačkoliv je velmi pevný a jeho materiál je odolný, záda vlastně nejsou nijak vyztužena (kromě výše zmíněného sedáku). Stejně tak i ramenní popruhy nemají žádné polstrování či prvky, které by vám tíhu všech těch koncentrovaných vědomostí nějak ulehčily.

Pro mě z toho vyplývají dva (trochu protichůdné) poznatky: k zádům doporučuji uložit právě něco pevného a rovného (např. knihu či menší notebook) – nerovný povrch skrz zádovou část totiž určitě ucítíte; těžší náklad ale způsobí zařezání popruhů do vašich ramen. Pokud si tedy ve škole nevystačíte s tabletem, jedním sešitem a svačinou, volila bych jako školní batoh raději jiného kandidáta.

Fjallraven KankenMódní doplněk

Jedno se ale tomuto batůžku musí nechat, vypadá prostě dost dobře. Možná jsem ovlivněna tím, že mě neustále zaplavuje na instagramových účtech, blozích a dost často jej vídám i v ulicích, a nekompromisně jsem si jej tak zaškatulkovala do top stylových „must have“. Ať tak či tak, rozhodně se jedná o vzhledný batůžek do města, který neruší žádný volnočasový outfit, ale zároveň zaujme a dodá šmrnc. Jednoduše s ním nevypadáte ani jako byste se chystali do národního divadla, ani jako po návratu z vysokohorské túry.

Kromě klasického nošení na zádech jej také můžete použít jako tašku. Disponuje dvěma uchy v horní části, které lze sepnout připevněnou páskou se cvočkem. Samotné ramenní popruhy je v tomto případě možné zkrátit na minimum a zajistit cvočky tak, aby zbytečně nepřekážely.

Drobnou nevýhodu jsem však zpozorovala i v oblasti designu. Nemohu posoudit, zda je to tak i u jiných barevných kombinací, ale tu mou poměrně snadno ušpiníte. Na zádech se mi batoh mírně zbarvil od otírání se o tmavé oblečení a i na přední kapse je cestování hromadnými dopravními prostředky znát.

Souznění s filozofií

Fjallraven KankenMé sympatie si však nezískal jen Kanken samotný, ale i celá značka Fjällräven. Dostala mě nejen roztomilou lištičkou, jež se choulí v jejich logu, ale také filozofií. O ekologii se poslední dobou zajímám čím dál více, stejně jako o práva zvířat, a tak mě výrobní principy i doprovodné aktivity téhle firmy doslova nadchly.

Motto „nezanechat žádné stopy“ a strategie „Reduce, reuse, recycle“ je přesně to, čeho si u výrobců cením a co vyhledávám. Použití ekologických materiálů a postupů je dnes již nezbytností, Fjällräven jde ale ještě dál a věnuje se i ochraně ohrožené lišky polární, na jejíž zachování se svědomitě a dlouhodobě podílí (ať už finančně, či šířením informací).

S liškou proti šedi českých ulic

Co říci závěrem? Pokud chcete stylový batoh do města, který bude nejen módním doplňkem, ale ledacos vypoví i o vašem světonázoru, je Kanken jistě tím pravým. Těžit navíc můžete z nesčetných výhod a nebudete-li od něj zbytečně očekávat například to, co od své oblíbené krosny, budete jistě spokojeni.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

11 Komentáře

  • Reply Radka 8.4.2019 at 7:10

    Skvělá recenze 🙂 Mám políčeno na koupi Fjallraven Kanken a tvůj článek bodl 🙂 Akorát vybrat barvu, to bude ještě oříšek. Líbí se mi jich víc 😀

    • Bagalio
      Reply Bagalio 8.4.2019 at 9:17

      Díky moc! S výběrem barvy jsem také měla problém, do teď okukuju všechny Kankeny, které na ulici potkám a říkám si „Hmm, ta červená vypadá taky hezky. A ta zelená taky není k zahození.“ 😀 Tak držím palce, ať vybereš tu nejlepší možnou variantu! 🙂
      Adéla

  • Reply Jules 10.4.2019 at 5:16

    Ahoj Adélko, velice zdařilá a užitočná recenze👌. Právě jsme zakoupili batůžek typ Dhalia růžový s polstrováním a vystuženou zádovou částí Jen mě zaujímají tvé zkušenosti s možností jemného čistění batohu vodou a mýdlem.
    Předem děkuji za odpověď.

    Apropo po hodině nošení vidět rýhy na zádové časti spůsobené nechtama 🙂

    Zdraví
    Jules

    • Bagalio
      Reply Bagalio 10.4.2019 at 7:40

      Ahoj Julesi,
      děkuji za tvůj komentář. Svůj batoh jsem za dobu používání párkrát přetřela houbičkou s šetrným mycím přípravkem na nádobí a následně hadříkem namočeným v čisté vodě. Samozřejmě už není tak zářivě žlutý, jako když byl úplně nový, ale s výsledkem jsem celkem spokojena. Zatím nebylo potřeba, abych batoh čistila a namáčela celý, takže bohužel k této problematice víc neporadím.

      Přeji vám, ať batůžek dobře slouží! 🙂

      S pozdravem
      Adéla

  • Reply Jules 10.4.2019 at 13:11

    Ahoj Adéla ,

    upřimne děkuji za ochotu a pomoc.

    Hezké odpoledne
    Zdraví
    Jules

  • Reply Adéla 23.7.2019 at 14:48

    Ahoj Adi,
    Chtěla bych se zeptat jakou máš přesně velikost?

  • Reply Adéla 24.7.2019 at 10:42

    Díky moc 🙂

  • Reply Anna 14.8.2019 at 21:32

    Ahoj můžu se zeptat jestli ta vlaječka ve vnitř je tam vždy?❤️

    • Ivo Bednář
      Reply Ivo Bednář 16.8.2019 at 13:37

      Vlaječka? Mohla byste prosím upřesnit, nevím, co máte konkrétně na mysli. 🙂

  • Reply Renata 19.11.2019 at 23:35

    Ludia, Fjällräven je znacka vybavenia do prirody a autorka ho ma čiste ako modny doplnok, 😆 pasaz, kde autorka pise, ako sa boji sadat na sedak na to urceny, ma pobavila.
    Mam vacsi Kanken (kvoli notebooku do prace) a slape na 100%.

Okomentujte

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..