Blog Bagalio

RECENZE: Deuter Guide 45+

Autor 11.7.2016 Testujeme

Deuter Guide 45+ je skvělým parťákem v jakýchkoliv podmínkách. Díky odolným a pevným materiálům má batoh opravdu vysokou nosnost. Unese mnoho a člověk to díky pohodlnému zádovému systému Alpine ani nepocítí . Co se nevejde do batohu, to lze upnout na poutka a jiná místa tomu určená. Do batohu se dostanete klasicky přes víko ze shora, bočním vstupem na zip nebo spodní komorou, jež je oddělitelná zipem od hlavní části batohu.

Velice odolný multifunkční batoh

Recenze Deuter Guide 45+

VýhodyNevýhody
+ špičkově zpracované provedení- chybí pláštěnka na batoh
+ vysoká odolnost - kvalitní materiály, vyztužené dno- nemá kapsičku na bederním pásu
+ pohodlný nastavitelný zádový systém Alpine- úzké ramenní popruhy jsou příliš u sebe
+ vstup z boku zvyšuje přehlednost uložených věcí
+ vyjímatelná podložka v zádech
+ šedá varianta se málo špiní
+ možnost oddělení spodní kapsy zipem
+ nastavitelná výška horního víka nad hlavní komorou
+ malá bezpečnostní kapsa na zip pod horním víkem
+ nastavitelný prsní popruh
+ velice vysoký poměr ceny a výkonu

Kde probíhalo testování?

Batoh Deuter Guide 45+ jsem si zakoupila pro měsíční poznávací expedici v Asii. Konkrétně se batoh dostal do písečných pustin i džunglí Laosu. Navštívil odlehlé horské vesnice, ke kterým vedou písčité cestičky, jež turisté překonávají na motorkách a místní domorodci na slonech. Další zastávkou byl ostrov Koh Rong na jihu Kambodže. Opomenout nelze ani putování za kambodžskými chrámy Angkoru či poznávání nejlidnatějšího asijského města – Bangkoku.

Během cestování nebyla nouze o nejrůznější situace, ve kterých musel Deuter Guide obstát. Povedlo se to na jedničku a batoh se stal plnohodnotným členem asijské výpravy. Pojďme si nyní blíže představit onoho „pána bezchybného“.

Recenze Deuter

Je důležité zvolit správný model

Během volby, který batoh koupit, je třeba rozhodnout se ohledně barvy. Původně jsem chtěla ruksak, který bude křiklavě zelený nebo modrý, ale po měsíci používání jsou najednou moje priority jinde. Jsem ráda, že můj Deuter Guide má právě šedou a černou barvu. Na dovolené člověk zjistí, že umývání batohu po náročném dni je ta poslední věc, kterou by chtěl dělat.

Další nejasností ohledně pořízení nového modelu byla velikost, respektive objem. Zde padlo rozhodnutí na 45 litrovou verzi s možností rozšíření na 55 litrů. Velikost hodnotím kladně – ano, pravděpodobně bych asi byla schopná sbalit se na měsíc do Asie i do větší krosny (oblečení a potřebných věci není nikdy dost), ale je třeba brát v potaz i následné každodenní nošení. Deset kilogramů nálože bylo dostačující. Díky správnému nastavení jsem takovou váhu na zádech ani nepocítila. Zde se tedy ukazuje první praktická zkušenost – do batohu pohodlně uložíte asi 10 kg obsahu. Nepočítám spacák a karimatku, jelikož toto příslušenství lze upnout na batoh či z boku, ale o tom později.

Recenze Deuter Guide 45+

Také jsem uvažovala, jestli si pořídím dámskou nebo pánskou verzi batohu. Nakonec jsem ráda, že jsem zvolila univerzální klasiku. Hlavním důvodem jsou totiž ramenní popruhy, které jsou u tohoto modelu dost blízko u sebe a jsou poměrně úzké. Příliš si neumím představit, že tento batoh nese na zádech urostlý chlap. Místy jsem měla pocit, že se jedná o verzi SL, kde výrobce přímo uvádí zúžení popruhů. Nechme však tento zatím jediný nedostatek stranou a pojďme zpět k mému jinak úžasnému modelu.

Mezi všemi těmi kapsami nejvíc potěší vstup z boku

Celkově jsem byla velmi spokojená s variabilitou vstupů do batohu. Otevírat je ho možné z boku, shora i zespodu. Spodní část je určená pro boty, mokré oblečení či malý spacák. Následuje hlavní komora pro vše ostatní. Kapsy má batoh rozložené následovně: jedna malá kapsa nahoře na víku a druhá taktéž zipová na vnitřní straně víka. Zadní kapsu, která slouží pro vodní rezervoár, jsem používala na knihy a mapy. Chyběla mi menší kapsička na bederním páse, na kterou jsem byla zvyklá na mém starém batohu.

Součástí hlavní komory je i vyjímatelná podložka, kterou jsem však nevyndávala, protože by bylo nutné vyskládat celý batoh, a pak teprve karimatku vyndat. K odpočinku v džungli jsem tak použila k sezení něco, co bylo zrovna po ruce, a hlavně v horní části batohu. Věřím ale, že se podložka někdy bude hodit.

Recenze Deuter Guide 45+

Ke kapsám stojí za to zmínit také funkčnost zipů. Ty fungují, jak mají – nezadrhávají se. Do budoucna uvidím, jak se osvědčí pogumovaný zip na horním víku. Je jasné, že jeho úkolem bude zabránit proniknutí vody dovnitř.

Batoh vydrží tolik, kolik dovolí domorodci

V Kambodži jsme hodně cestovali autobusy a vlaky, takže batoh strávil spoustu času na zemi či v různých přepravkách. Osvědčila se zde robustnost materiálů a také vyztužené dno. Bohužel, jak už to během manipulace se zavazadly chodí, místní domorodci se příliš neliší od evropských zaměstnanců přepravních společností a povedlo se jim urazit kus přezky. Buďme rádi, že to odnesla pouze jedna. Pořízení nové přezky a její výměna však nebude nic složitého, jelikož Deuter poskytuje náhradní díly.

Recenze Deuter Guide 45+

Deuter Guide se s námi podíval i k moři. Cesta na ostrov Koh Rong probíhala na trajektu a zde byl batoh vystaven vodě – díky velkým vlnám se voda dostávala až na palubu. Pláštěnka by přišla vhod, ale i bez ní to batoh zvládl a obsah uvnitř zůstal suchý.

Výtky prakticky nenajdu, chválit lze hodně dlouho

Recenze Deuter Guide 45+

Závěrem ještě pár informací k zádovému systému. Deuter u tohoto modelu používá typ Alpine a ten sedí perfektně. Samozřejmě je důležité správně jej nastavit. Pro větší mobilitu a vyšší větrání lze popruhy povolit. Naopak je potom můžeme dotáhnout, pokud chceme mít nad batohem plnou kontrolu. Záda jsou vyztužená hliníkovou konstrukcí a znamená to jediné – batoh nejde složit, ale za to unese opravdu hodně. Ramenní popruhy i bederní pás jsou anatomicky tvarované, ale to je u batohů Deuter samozřejmostí.

A poslední poznatky? I když batoh není úplně plný, lze ho dotáhnout přezkami do určitého tvaru. Bederní pás lze oddělat, ale to jsem ještě v terénu nevyzkoušela. Prsní popruh je nastavitelný, takže podle výšky není problém ho přizpůsobit. Během zpáteční cesty jsem využila i nastavitelné víko, díky čemuž se do batohu vlezla spousta suvenýrů.

Těším se, až Deuter Guide 45+ vyzkouším v horách, a hlavně v zimě. Jeho potenciál do zimních a sněhových podmínek je totiž obrovský. Ačkoliv s námi perfektně zvládl putování po vlhké a horké Asii, je to přeci jen batoh určený primárně pro zimní sporty.

Autorka: Alča

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Podobné příspěvky

Žádné komentáře

    Okomentujte

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..